Fackförbundet Kommunal upphör med sitt årliga miljonstöd till Socialdemokraterna. Det meddelar förbundets ordförande Tobias Baudin. Beslutet grundar sig bland annat i att färre medlemmar röstar på S. Det stora tappet har skett till SD.

Svenska kommunalarbetareförbundet, som är en del av Landsorganisationen i Sverige (LO), har historiska band med Socialdemokraterna och har alltid stöttat partiet med både röster och pengar. På senare tid har Kommunal årligen överfört tre miljoner kronor av medlemmarnas pengar till Socialdemokraternas partikassa.

Men nu är slut på stödet meddelar förbundets ordförande Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet på måndagsmorgonen. En av anledningarna är att sympatierna för Socialdemokraterna i LO-leden minskar kraftigt. Nu ska pengarna användas till att modernisera den egna verksamheten och gynna medlemmarna istället för partiet.

– Det är klart att vi också vägt in att det inte längre är lika stor andel som röstar på S, säger Baudin till Aftonbladet.

SD näst störst inom Kommunal
Det parti som ökat kraftigast bland Kommunals medlemmar är Sverigedemokraterna. Enligt en undersökning som förbundets eget partiorgan Kommunalarbetaren genomförde förra året sympatiserar var femte medlem med SD, vilket gör att partiet med god marginal är näst störst inom Kommunal efter Socialdemokraterna.