Kommunbolaget Hallands Hamnar har köpt åtta paket finkläder för totalt 86 436 kronor – till cheferna. Klädinköpet genomfördes vid herrekiperingen Sjöbergs Konfektion i Karlshamn.

Sju av klädpaketen – som skattebetalarna omedvetet fick betala – var för herrar, där varje paket innehåller en kostym, två skjortor, två slipsar och en pullover. Ett av klädpaketen var för kvinnor, och innehåller en dräkt och blusar.

Hallands Hamnar driver hamnarna i både Halmstad och Varberg. Hamnbolagets VD Björn Alvengrip uppskattar att det totala värdet per person är ungefär 10 000 kronor.

Har shoppat kläder där tidigare

– Vi gjorde inköpet i slutet på 2018. Det blev butiken i Karlshamn eftersom de har levererat till oss tidigare också och då levererat på ett bra sätt, berättar Alvengrip för Expressen.

Den svenska producenten Cavaliere har sytt upp kostymerna med tyger från den italienska leverantören Vitale Barberis Canonico, från Biellaregionen i Italien. Kläderna är blå och vita – för att harmoniera med kommunbolagets grafiska profil.

Björn Alvengrip menar att kläderna visserligen var dyra men att de kommer användas länge då de håller hög kvalitet. Han uppger emellertid att de inte undersökt huruvida det fanns något billigare alternativ till kostym och dräkt.

Kläderna har inga företagssymboler

Eftersom kläderna saknar företagssymboler kan cheferna använda kläderna även på fritiden. Därför har de blivit förmånsbeskattade – trots att arbetskläder vanligtvis bedöms vara skattefria förmåner.

– Men de här kläderna ska användas när vi representerar bolaget och det är tvingande för våra anställda, säger Björn Alvengrip.

Nedskärningar för tiotals miljoner

Halmstads barn- och ungdomsnämnd beslutade i slutet av 2019 om nedskärningar på 30 miljoner kronor inom skolan. Skolmaten ska kosta två miljoner mindre och kostnaderna ska minska för förskola, fritidshem och elevhälsa. Kommunen har också dragit på sig skenande kostnader efter stort asylmottagande av så kallade ensamkommande migranter.

Även i Varbergs kommun förväntas man behöva göra nedskärningar på 71 miljoner kronor under 2021.