Samhällsnytt har tidigare rapporterat om den kvinnliga enhetschef på kommunen i Falun som genom en skenanställning gett sin son lön i 14 års tid. Brottet uppdagades förra året och chefen fick sparken samtidigt som den påhittade anställningen av sonen annullerades. Nu döms mor och son av Falu tingsrätt till fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

För mamman blir påföljden två och ett halvt års fängelse och för sonen två års fängelse. Båda två kan också komma att dömas till mycket höga skadestånd. Beloppen ska fastställas i ett separat tvistemål.

Bedrägeriet, som pågått sedan 2004, uppges ha kostat skattebetalarna cirka 4 miljoner kronor och kommunen har krävt att alla pengarna återbetalas. Advokatkostnaderna, som hittills uppgått till 230 000 kronor, slipper mamman och sonen dock betala – de ska staten/skattebetalarna stå för slår domstolen fast.

LÄS MER: Son till kommunchef fick lön i 14 år utan att jobba

Inga kontroller av att sonen arbetade åt kommunen gjordes under alla år. Att brottet avslöjades berodde i stället på ren slump. Nya mobiltelefoner skulle delas ut till de anställda men på den plats där sonen uppgetts arbeta var det ingen som kände till honom.

Sonen har helt nekat till brott medan mamman har erkänt trolöshet mot huvudman men inte i den utsträckning som åtalet gällt. Tingsrätten anser att båda två samarbetat kring brottet och att det är så allvarligt att ingen annan påföljd än fängelse kan komma ifråga.

Att mamman döms till en strängare påföljd än sonen beror bland annat på att hon som chef på kommunen ”på ett flagrant sätt missbrukat sin förtroendeställning”.

Mamman är tidigare ostraffad medan sonen förekommer i belastningsregistret men inte för någon brottslighet som har relevans för påföljden i det aktuella målet.