Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk har anlitat en konsult för att få hjälp att förbättra sitt ledarskap. I en och en halv dag varje månad ska konsulten hjälpa Lekfalk. Detta till en sammanlagd kostnad av över en halv miljon kronor.

Kommundirektörens mentor kostar 20 000 skattekronor per dag. Tanken är att mentorn ska hjälpa Lekfalk att utveckla kommunkoncernen som helhet. Mentorskapets avtal gäller från juni 2018 till årsskiftet 2019 och landar på totalt 570 000 kronor – samt ytterligare kostnader för resor och tillfälliga boenden, enligt SVT.

LÄS ÄVEN: Kommun måste spara och sänker värmen på äldreboende – anger invandringen som skäl

Samtidigt råder spartider i Luleå. I november förra året beslutade kommunen att spara nästan en halv miljard, främst på förskolan och äldreomsorgen, rapporterade SVT.

Tidigare i år stod det dessutom klart att en sparchock i kommunen var att vänta när budgetutskottet beslutade att spara sex procent på verksamheten.

Flera skolor och förskolor har också lagts ner i besparingsvågen. Bland annat läggs Karlsviks förskola ner som enligt SVT kostar lika mycket att driva i ett år som kostnaden för avtalet med kommundirektörens lyxiga ledarskapsguru. Inom organisationen har man ifrågasatt Lekfalks prioriteringar.

Till SVT säger Mikael Lekfalk att han har förståelse för att nedläggningar av skolor, och ”andra effektiviseringar”, kan uppröra.

När reportern ifrågasätter kostnaden har Lekfalk svar på tal:

– Jag står för det. Jag har blivit en bättre kommundirektör efter den här utbildningen.

Mikael Lekfalks egen månadslön är dryga 107 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Kommun köpte fastigheter för 1 miljon – säljer marken för 83 000 till moskébygge