Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk, som låtit skattebetalarna stå för en extremt dyr personlig ledarskapsguru, får nu sparken. Det skriver Luleå kommun i ett prssmeddelande. Samtidigt belönas han med ett avgångsvederlag – också det på skattebetalarnas bekostnad – på nära två miljoner kronor.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur Lefalk anställt en person till sig själv till en kostnad på 20 000 kronor per dag – totalt en halv miljon kronor. Personens uppgift var att finnas vid Lekfalks sida och ge goda råd i ledarskapsfrågor.

LÄS MER: Kommundirektör anlitar ledarskapsguru – för 20 000 kronor per dag

Det extremt dyra anställningsavtalet ingicks av Lekfalk utan att han informerade kommunstyrelsen. Den politiska ledningen anser sig därför inte längre har förtroende för sin kommundirektör och tror inte heller att kommuninvånarna har det.

Lekfalk har gått med på att lämna sin anställning med omedelbar verkan mot att han får ett avgångsvederlag på nästan två miljoner kronor före skatt – det vill säga fyra gånger så mycket pengar som hans personliga guru kostade skattebetalarna.

Till media säger Lekfalk att han inser att han ”brustit i hanteringen” när han upphandlat en personlig ledarskapsguru till sig själv. Han uppger också att ”det känns ledsamt att avsluta sin anställning på kommunen på det här sättet”.