➤ När det socialdemokratiska styret i Örnsköldsviks kommun i mars i år anordnade en ”demokratidag” bjöd man Soran Ismail att hålla föredrag om värdegrund. Fakturan för gästspelet på sammanlagt 110.794 kronor fick kommunens skattebetalare stå för. Samtidigt har kommunen beslutat om nedskärningar på äldreomsorgen.

Samhällsnytt har tidigare på fredagen berättat att den ”feministiska och antirasistiska” komikern Soran Ismail anklagas för våldtäkter och sexuella trakasserier. Ismail har åtnjutit stort förtroende inom såväl kultur- som media och politikeretablissemanget. Ett exempel är Örnsköldsviks kommun, där den socialdemokratiska kommunstyrelsen gav sin demokratisamordnare i uppdrag att anordna en ”demokratidag” och ett ”ungdomsforum” till vilket man bjöd in Ismail för att lära kommunens ungdomar goda värderingar, ”allas lika värde” att inte skilja på ”vi och dom” osv.

LÄS MER: Komikern Soran Ismail anklagas för flera våldtäkter och sexuella ofredanden

Den 3 mars kom, såg och föredrog sålunda Ismail till Örnsköldsvik och hann under besöket också med att krama några SSU-are som hjälpt till att arrangera evenemanget. Därefter försvann han lika snabbt men lämnade kvar en faktura på 110.794 kronor, utgörande arvode för att under någon timme ha bibringat Örnsköldsviks ungdomar sina goda värderingar.

Händelsen uppmärksammas av sajten Granskning Örnsköldsvik, som också berättar att omsorgsnämnden i Örnsköldsvik har belagts med sparbeting: ”Soran Ismails närvaro var viktig. Anständig äldreomsorg är inte lika viktigt”, skriver man.

Sajtens uppgifter finner stöd i den tillgängliga nyhetsrapporteringen: bara under 2016 har Örnsköldsviks kommun fattat beslut att avveckla två äldreboenden, enligt SVT. Detta trots ett stort behov av platser för äldre i kommunen.

Samhällsnytt har i nuläget ingen uppgift om hur många andra kommuner i Sverige med nedskärningar i kärnverksamheterna som eventuellt också ansett det prioriterat i budgeten att bjuda in Soran Ismail för en stunds värdegrundsfostran av kommunens ungdomar.