Moderaternas partiledare Ulf Kristersson påminner om Nazitysklands ledare Adolf Hitler. Det säger Paul Forssander, diakon och konfirmandledare i Svenska kyrkan i Nässjö.
– Jag tänker annorlunda än Moderaterna, berättar han för Samnytt.

Ett par dagar innan riksdagsvalet hålls en partiledardebatt i Sveriges television. I debatten gör Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uttalanden om Sveriges migrationspolitik, och hävdar att så kallad segregation har med stor invandring att göra.

– Nästan alla begriper att det här handlar om för stor invandring under för lång tid. Det är helt uppenbart, säger moderatledaren och kräver samtidigt kraftigt minskad invandring.

Videoklippet med Kristerssons uttalande har därefter spridits i sociala medier.

“Ein Ulf”

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Det är inte alla som håller med Ulf Kristersson. En av dem är Paul Forssander, diakon och konfirmandledare i Svenska kyrkan i Nässjö. Dagen efter debatten skriver han ett vasst formulerat inlägg på det sociala mediet Twitter där han drar paralleller mellan M-ledarens uttalande och Nazityskland.

“Ein Folk, Ein Reich, Ein Ulf… och så börjar vandringen till ghetto, interneringsläger, rensing och till slut förintelse”, twittrar han, syftandes på det nazityska slagordet “Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer!”

Faksimil

Det dröjer emellertid till nästan en vecka efter valet innan den 62-årige diakonens utspel uppmärksammas av ledande moderata politiker och borgerliga debattörer. Många av dem är arga över nazistjämförelsen.

Under söndagen kommenterar Svenska kyrkan officiellt den anställde diakonens Hitlerjämförelse.

“Inom Svenska kyrkan finns personer anställda med vitt skilda åsikter och politiska tillhörigheter. Vi är en trosgemenskap. Paul har utnyttjat den yttrandefrihet som alla medborgare i Sverige har rätt till”, heter det.

Faksimil

“Påminner om 30-talet”

Samnytt har pratat med Paul Forssander. Han berättar att bakgrunden till tweeten är att han inte vill att det skapas ett “vi och dem-samhälle”.

– Den är kanske lite hård. Man kan tolka den på olika sätt. Jag tänker annorlunda än Moderaterna, konstaterar han.

Diakonen menar dock att den typ av retorik Moderaterna har, där de knyter segregation till invandring, i förlängningen riskerar att leda till en ny förintelse.

LÄS ÄVEN: Växjökyrka brann samma dag som Rasmus Paludans besök

– Han skyller en massa problem i Sverige på invandring. Jag tycker det är bekymmersamt att han uttrycker sig så. Det påminner om uttryck som gjordes under 30-talet i Tyskland. Han kan bättre än så, säger Forssander.

– Jag kallar honom inte för Hitler, men jag kallar hans beteende för ett liknande beteende som vi såg innan andra världskriget. Det ledde så småningom till det som det ledde till. Det är en farlig väg för Kristersson att gå, och jag tycker inte att han ska gå den vägen.

Stöd från Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har tidigare agerat mot anställda som engagerat sig i kampanjen “Mitt kors” till stöd för den kristna tron, och emot islamistisk terrorism riktad mot kyrkor och kristna runt om i världen.

LÄS MER: Präst: Svenska kyrkan kartlägger anställdas åsikter

På Twitter skriver Svenska kyrkan att eventuella varningar eller reprimander i detta fall sköts inom kyrkan och inte kommuniceras på Twitter.

“Det finns en ordning för hur eventuella olämpligheter hanteras inom Svk. Det sker inte på twitter utan i stiften”, heter det.

Forssander avslöjar dock för Samnytt att han inte kritiserats av sin arbetsgivare med anledning av sitt twittrande.

– Nej. Ingen kritik. Stöd har jag fått, men inte kritik. Jag har en frihet att utrycka mig, om jag inte uttrycker mig otroligt grovt, men jag tycker inte att jag har gjort det, säger han.

Själv invandrare

Paul Forssander passar på att berätta om sin egen bakgrund, och att han själv är invandrare och upplevt sig diskriminerad i Sverige. Han kommer ursprungligen från Nederländerna och hade tidigare ett tysk-holländskt efternamn.

– I början när jag bodde här och hade mitt holländska efternamn, så fick jag inte ens komma på intervju, säger han.

– Men plötsligt när jag gifte mig och tog min frus efternamn, så blev det mycket lättare att komma på intervju. Jag blev förvånad att det var så.

LÄS ÄVEN: 14 biskopar: Gud är klimataktivist och Greta hans profet

Nu engagerar sig diakonen för att hjälpa andra invandrare förstå hur Sverige, som han beskriver som ett “udda land”, fungerar.

– Jag jobbar mycket med invandrare och försöker hjälpa dem att komma in i och förstå den svenska koden.

– Människor behöver hjälp med att lära sig den, och då hjälper det inte att vi skapar motsatser.

Lagen gäller alla

Paul Forssander tror att det kan vara hans invandrarbakgrund som gör att han reagerar mer än andra på Ulf Kristerssons uttalande.

– Det är kanske också en anledning till att jag reagerar snabbare än många andra. Mina föräldrar växte upp under andra världskriget. Min pappa var 17 år när kriget började. Han gömde sig i fyra år från tyskarna, säger han.

– Unga män i arbetsför ålder kallades upp för att arbeta i tyska fabriker. Det ville inte min pappa, så han gömde sig. Han fick falska papper sedan som sade att han var lantbrukare eller dräng, och tyskarna tyckte att matförsörjningen var viktig för deras egna trupper.

Den 62-årige diakonen tycker visserligen inte att det är fel att prata om gängkriminalitet eller andra samhällsproblem, men att människors ursprung inte har med den debatten att göra.

– Man kan prata om handlingar och inte om var människor kommer ifrån. Det handlar om handlingar, och inte om människor, säger han och menar att om alla bara följer lagen så finns det inga problem.

– Vi har en otroligt bra lag i Sverige. Vi ska inte skjuta folk om vi inte är överens med dem. Det finns en hel del lagar, och den gäller för alla i befolkningen, oberoende vem man är, säger Paul Forssander.

Paul Forssander är förtroendevald för Miljöpartiet i Aneby kommun.

LÄS ÄVEN: Ny SD-fientlig ärkebiskop tar över Svenska kyrkan i höst