slöja niqab burka

Foto: Steve Evans.

Inrikes

Konflikt inom Kristdemokraterna om förbud mot heltäckande slöja

Publicerad 10/21/2017
Annons

➤ Denna helg håller Kristdemokraternas sitt stora riksting i Uppsala. En fråga som skapar intern konflikt i partiet är hur man ska hantera tilltagande islamisering i form av heltäckande muslimsk slöja, s.k. burka eller niqab, i skolan och på andra offentliga arbetsplatser.

Ungdomsförbundet, KDU, förespråkar ett förbud mot det kvinnoförtryckande plagget i offentliga verksamheter som skola, vård och omsorg. Man vill också ge arbetsgivare rätt att neka personer som kräver att få bära heltäckande muslimsk slöja anställning.

Moderpartiet avvisar dock genom partistyrelsen ungdomsförbundets förslag. Partiledningens inställning är att det ska vara fortsatt tillåtet med burka och niqab i såväl skolan som på offentliga arbetsplatser. Man vill också att det även i fortsättningen ska vara möjligt för den som nekas anställning på grund av krav på att bära heltäckande slöja att anmäla arbetsgivaren för diskriminering.

KDU-ordföranden Christian Carlsson förklarar ungdomsförbundets inställning i ett uttalande till Aftonbladet.

– Det svenska samhället måste dra en gräns någonstans för hur mycket islamisering i det offentliga vi accepterar och vilket förhållningssätt till muslimsk fundamentalism som ska gälla i Sverige. Det är oacceptabelt med en människosyn där kvinnor måste dölja sitt ansikte för att bli respekterade.

Men partistyrelsens säger alltså blankt nej. Kristdemokraternas gruppledare och rättspolitiske talesperson, Andreas Carlson, kommenterar KDU:s utspel:

– I moderpartiet vill vi inte ha några som helst förbud mot burka och niqab. Det inskränker mänskliga fri- och rättigheter. Det räcker med det krav som redan finns på att en person med heltäckande plagg ska kunna legitimera sig.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
436Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons