Den pågående konflikten i Sudan, där hundratals människor har dött och tusentals skadats i de senaste veckornas strider mellan Sudans militär och den paramilitära milisen RSF, har lett till ökad oro för en ny flyktingvåg, där hundratusentals människor lämnar sina hem i Sudan. Det är oklart hur många av dessa som kan tänkas ta sig till redan hårt prövade Europa och Sverige.

Konflikten i Sudan började när grupper lojala med militärledaren Abdel Fattah al-Burhan stötte samman med paramilitära enheten Rapid Support Forces, RSF, och dess befälhavare Mohamed Hamdan Dagalo. Parterna har flera gånger sagt sig vara beredda att gå med på en vapenvila, men har inte lyckats upprätthålla det löftet.

LÄS ÄVEN: Sverige skickar beväpnad styrka till farlig evakuering i Sudan

800 000 beräknas fly Sudan

FN:s flyktingorgan, UNHCR, har larmat om att över 800 000 personer kan komma att fly Sudan och söka skydd i något av de sju grannländerna, nämligen Egypten, Sydsudan, Eritrea, Etiopien, Centralafrikanska republiken, Tchad och Libyen. Det kommer att skapa ytterligare press på regionen, där många länder redan kämpar med överbelastade flyktingmottagningssystem och andra kriser.

Flyktingvåg kan nå EU och Sverige

Egypten har hittills tagit emot flest flyktingar, med över 40 000 personer som korsat gränsen från Sudan. UNHCR:s talesperson Olga Sarrado säger till DN att över 100 000 sudaneser redan har tagit sig över till grannländerna.

Den stora mängden människor på flykt och dess fördelning över olika länder kan innebära att många så småningom söker sig vidare mot Europa och Sverige.

En flyktingvåg som når Europa kommer att påverka både EU och Sverige, där minnena från den senaste migrantkrisen 2015 fortfarande är färska och sviterna för mottagarländerna ännu kännbara.

Med den nya Migrationspakten kan Sverige dessutom tvingas ta emot stora volymer av migranter, vilket riskerar äventyra och sätta ur spel det migrationspolitiska ”paradigmskifte” i restriktiv riktning som den svenska regeringen aviserat.

LÄS ÄVEN: Krig i Sudan kan generera flyktingströmmar till Europa