Facebook har fryst 115 konton som misstänks påverka mellanårsvalet som pågår i USA. Det handlar om 30 konton på Facebook och 85 konton på Instagram, som ska ha koppling till utlandet, enligt Nathaniel Gleicher, chef över internetsäkerhet vid Facebook.

Sociala medier-jätten Facebook mottog under söndagen ett tips från den amerikanska federala polisen, FBI, som identifierat 30 konton på Facebook och 85 konton på Instagram. FBI misstänker att dessa konton är delaktiga i en koordinerad valpåverkan. Facebook publicerade under måndagen ett pressmeddelande kring dessa konton.

”Nästan alla av dessa Facebook-sidor är på franska eller ryska, medan misstänkta Instagram-sidor mestadels är på engelska. Några av sidorna var fokuserade på kändisar och andra på den politiska debatten”, skriver Nathaniel Gleicher, chef över internetsäkerhet i pressmeddelandet.

Facebook förklarar att företaget undersöker om dessa konton är kopplade till vad vissa kallar den ryska trollfabriken, Russia’s Internet Research Agency, eller annan grupp. Med det stundande mellanårsvalet i USA, väljer nu företaget att frångå sitt regelverk om att utreda och analysera innan ett sådant här beslut om nedstängning tas. Nathaniel Gleicher, förklarar, ”vanligtvis analyserar vi innan vi meddelar något, men med anledning av att vi endast är en dag ifrån det viktiga valet i USA, vill vi meddela människor om vad gjort och vad vi just nu vet”.

FBI varnar
Även den amerikanska federala polisen, FBI, publicerade ett pressmeddelande under måndagen rörande valpåverkan från utlandet.

”Amerikaner ska vara medvetna om att utländska aktörer, och då särskilt Ryssland, fortsätter att försöka påverka människors känslor för att skapa osämja, däribland genom sociala medier. De kan påverka genom att sprida falsk information om politik eller politiska kandidater, ljuga om deras aktiviteter eller annan aktivitet i sociala medier.