Under en längre tid har ett köpcentrum i Trollhättan haft ordentliga bekymmer med ungdomsgäng som driver omkring och uppför sig hotfullt mot både personal och kunder. Trots polisingripanden fortsätter problematiken. Nu förklarar kommunen att man måste jobba förebyggande ”med mjuka värden”.

På fredagen publicerade Trollhättans kommun information på sin hemsida där man förklarar att kommunen arbetar med att lösa otryggheten kring galleria Oden i centrala Trollhättan.

Bakgrunden till kommunens informationsmeddelande är att ett stort antal ungdomar stör kunder och personal bland kaféer och butiker. I flera fall har gängen uppfört sig hotfullt och även sysselsatt sig med skadegörelse.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng trakasserar och vandaliserar i galleria – skrämmer bort kunder

Med anledning av händelserna har ordningsvakter och polis blivit tvungna att ingripa. En del av personerna som omhändertagits har varit under 15 år, rapporterar Expressen.

– Det har varit en del ingripanden mot ungdomar och tagits kontakter med föräldrar och socialtjänst, förklarar Sten-Anders Jakobsson, lokalpolisområdeschef.

LÄS ÄVEN: Upplopp i ’utanförskapsområde’ i Trollhättan – ingen greps

Ett 50-tal ungdomar
Kommunens säkerhetschef Kristina Hedman berättar att oroligheterna eskalerade ytterligare i söndags när ett 50-tal ungdomar drev omkring i gallerian.

Polisen kallades till köpcentrumet och omhändertog en 14-åring och en 18-åring med anledning av att de hade skrämt både kunder och personal.

”Måste jobba med de mjuka värdena”
Enligt säkerhetschefen måste kommunen nu arbeta med ”mjuka värden” för att råda bot på problematiken.

– Vi behöver hitta orsaken till varför ungdomarna hänger inne i Oden och varför det uppstår störningar. Vi måste jobba med de mjuka värdena. Fältverksamheten som är en del av socialtjänsten jobbar uppsökande, bland annat för att försöka lotsa ungdomarna till fritidsgårdarna och stötta dem, säger hon.

LÄS ÄVEN: Gängkriminaliteten i Göteborg ska stoppas – med kaffe och smörgås

Varken kommunen, polisen eller media utvecklar vad det är för slags ungdomsgäng man har problem med.