Flera centralt placerade personer i en skattefinansierad verksamhet i Malmö, syftande till att förebygga att stadens invandrarungdomar sugs upp i stadens eskalerande gängkriminella miljö, anklagas för omfattande korruption. Verksamheten förvandlades genom infiltration till dess motsats – en del av den organiserade brottsligheten där bland annat skattebetalarnas projektpengar hamnade i brottslingars fickor.
Det för sin mångkulturella demografi uppmärksammade Malmö har under lång tid sett den grova invandringsrelaterade organiserade brottsligheten växa till sig med dödsskjutningar och sprängattentat när de kriminella gängen krigar mot varandra. Under december har en rad sprängdåd rapporterats i staden, och enligt polisen är konfliktnivån mellan de kriminella invandrarnätverken i Malmö hög.
LÄS MER: Skattefinansierad anti-SD-förening rekryterade till kriminalitet
Samtidigt har gängen mer systematiskt än tidigare börjat exploatera en lagstiftning som gör minderåriga mer eller mindre immuna för straff även för extremt grova brott. Bara de senaste månaderna har fler än 20 omyndiga tonåringar gripits i Malmö, misstänkta för att ha utfört eller vara i färd att utföra sprängningar, skjutningar och mordbränder.
Polisen uppges “arbeta för högtryck” men ändå föra en ojämn kamp mot den växande grova gängbrottsligheten. Jämsides med det reguljära polisiära arbetet, driver den socialdemokratiskt styrda staden, trots budgetunderskott i storleksordningen en miljard kronor om året, flera verksamheter syftande till att omvända gängkriminella eller fånga upp de yngsta presumtiva brottslingarna som lockas till gängen av rap-musikens glorifierande gestaltning av livet som kriminell.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Verksamheterna, såsom “Sluta skjut“, där brottslingarna bjuds på pizza och, som projektnamnet antyder, uppmanas upphöra med att skjuta ihjäl varandra, har kantats av en rad skandaler. Bland annat har de inbjudna brottslingarna i stället för att hörsamma uppmaningarna, använt pizzakvällarna för att knyta kontakter och planera nya brott.
Ny skandal rullas upp
Nu rullas en ny skandal upp i ett liknande skattefinansierat projekt, där Malmö stad vill nå ut till barn och unga i de invandrardominerade “utsatta” bostadsområdena för att försöka övertala dem att välja en annan livsbana än den gängkriminella. Verksamheten visar sig nu ha förbytts i dess motsats och genom infiltration blivit ytterligare en kassako för stadens brottslingar.
Det är en omfattande korruptionshärva som rullas upp, där vad som beskrivs som “nyckelpersoner” inom stadens brottsförebyggande arbete visat sig ha haft andra och avsevärt mer egennyttiga motiv till att söka uppdragen än att de brinner för att hjälpa unga i farozonen undan de kriminella gängens klor.
Den första signalen kom den 17 september i form av ett anonymt klagomål till staden om ”brister och missförhållanden” relaterat till hur en namngiven kommunal chef sköter sitt jobb inom det aktuella projektet. Chefspersonen uppges vara “mycket erfaren” och har bland annat varit populär att anlita som föreläsare i brottsförebyggande sammanhang.
Alltsammans har emellertid varit en fasad för att sko sig ekonomiskt och nepotistiskt se till att närstående personer inom familj, släkt och klan också fått en plats vid de skattefinansierade köttgrytorna, utan att han några som helst kvalifikationer för de tjänster de rekryterats till.
Revision avslöjar omfattande oegentligheter
Med anledning av det anonyma tipset drogs en revision igång, där den utpekade chefens dator, lönelistor, övertidsersättningar, rekryteringar, användning av tjänstebilar och betalkort och verksamhetens handkassa har hanterats. Slutsatsen är att chefspersonen på en lång rad punkter ”grovt åsidosatt sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren och därför ska skiljas ifrån sin anställning genom avsked”.
Mer konkret uppges chefspersonen 1) “avsiktligt och systematiskt” ha rapporterat arbetstid och övertid som inte motsvaras av något utfört arbete, 2) tagit ut skattefinansierad lön från Malmö stad och samtidigt plockat lön från en anställning i en annan närliggande kommun, använt stadens tjänstebilar och parkeringsapp för privata ändamål – även för att resa på semester, och 3) anställt minst en närstående person som saknat kvalifikationer för tjänsten.
Chefspersonen ska på de här olika sätten ha vittjat projektet på skattepengar för egen del tillsammans med sin förmodade kärlekspartner som också har vad som beskrivs som “en ledande position” i verksamheten. Den personen uppges ännu inte ha fått sparken men är tills vidare avstängd från sitt jobb.
Chefspersonen har erkänt en del av tjänstefelen och brotten men nekar så här långt till merparten av anklagelserna. Personen har, från att tidigare ha varit lätt tillgänglig för media, nu gömt sig för journalisternas frågor.
Försvårat utredning och sopat igen spår
Utöver det som uppdagats och föranlett att chefspersonen fått sparken har denne också under den tid som utredningen pågått och vederbörande varit avstängd, försökt försvåra granskningen och sopa igen spår. I kontrast till ett uttryckligt förbud att kommunicera med sina nu före detta kollegor, har personen ”under utredningens gång kontaktat medarbetare och kollegor på förvaltningen i syfte att sprida oro och oriktiga uppgifter om arbetsgivaren och dennes agerande i ärendet”.
Chefspersonen har också försökt förekomma ett vanhedrande avsked genom att säga upp sig med omedelbar verkan under utredningens gång. Uppsägningen beviljades dock inte med hänvisning till att tjänsten är förenade med tre månaders ömsesidig uppsägningstid.
Inget avgångsvederlag – men kan slippa polisanmälan
På senare tid har flera skandaler rullats upp där högt uppsatta personer i det offentliga fått lämna sina uppdrag men samtidigt kompenserats med rundhänta avgångsvederlag på skattebetalarnas bekostnad. Det bedyrar Karolina Larsson, HR-chef på Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning, inte ha skett i det aktuella fallet.
– Det handlar inte om någon ekonomisk överenskommelse, säger hon i en kommentar till Sydsvenskan.
Samtidigt erkänner hon att man ännu inte polisanmält de sparkade chefspersonen och ännu heller inte bestämt sig för om man alls ska göra det. Trots att ett antal ytterligare personer med chefspersonens benägna tillstånd har skott sig på skattebetalarnas bekostnad och av allt att döma varit medvetna om de oegentliga i detta, uppger Karolina Larsson att staden i nuläget inte har några planer på att säga upp eller vidta några rättsliga åtgärder mot någon av dem.
Det uppgivna skälet är att verksamheten med att hålla invandrarungdomar borta från gängen menligt skulle påverkas om fler personer stängdes av eller sparkades.
– Det som är viktigt nu är att säkerställa att verksamheten flyter på och att anställda mår bra, förklarar Larsson.
Kritik för mörkläggning och “tystnadskultur”
Ansvariga på Malmö stad får kritik för att man försökt mörklägga korruptionshärvan. Hederliga anställda i den aktuella verksamheten och andra närliggande förment brottsförebyggande verksamheter har inte informerats om de omfattande oegentligheter som upptäckts. “Det är under all kritik”, säger en person som Sydsvenskan talat med om den “tystnadskultur” man upplever kommer uppifrån.
I ett skriftlig svar på kritiken menar ledningen för Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning att hysch-hyschet beror på att man är juridiskt förhindrad att berätta. Man skriver:
”Vi förstår och respekterar behovet av att få klarhet i vad som hänt, vad som pågår och vilka steg som väntar framöver. Samtidigt är vi som arbetsgivare och ledning bundna av arbetsrättsliga regler, vilket innebär att vi i vissa situationer måste vara återhållsamma med information.”
LÄS ÄVEN: Över FEM MILJONER – bidragsregn över anti-SD-förening
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.