eu-pengar2
Utrikes

Korruptionshärvan i EU växer: Socialistisk ledamot förlorar immunitet

Publicerad 2/11/2023
Annons

EU-parlamentarikern Marc Tarabella har förlorat sin juridiska immunitet efter att hans kollegor i parlamentet röstat för att hans särskilda skydd ska dras in. Bakgrunden är att Tarabella tillsammans med flera andra ledamöter står under utredning gällande en omfattande korruptionshärva.

Det var i december förra året som korruptionsskandalen i EU-parlamentet briserade. Saken gäller att Qatar och Marocko ska ha använt sig av otillåtna medel för att påverka beslutsprocessen inom EU. Lobbyverksamheten ska bland annat ha involverat stora summor pengar och gåvor som ska ha tillkommit enskilda parlamentsledamöter.

LÄS ÄVEN: Sverige alltmer korrupt – sämsta placeringen på tio år

Tarabella är en av flera som misstänks för delaktighet i den omfattande härvan. Även den italienske parlamentarikern Andrea Cozzolino förlorade sin immunitet i samma omröstning som fråntog Tarabella.

Officiellt är det fyra personer som står åtalade för delaktighet. Det gäller den grekiske ledamoten Eva Kaili, dennes partner Fransesco Giorgi, tidigare ledamoten Antonio Panzeri samt NGO-chefen Niccolò Figà-Talamanca. Dessa fyra står under åtal för korruption och pengatvätt. De tre förstnämnda befinner sig fortfarande i häkte emedan Figà-Talamanca släpptes utan restriktioner tidigare under månaden.

Försvarade Qatar under fotbolls-VM

Tarabella har sedan 2004 suttit i den socialistiska gruppen i EU-parlamentet. Till hans huvuduppgifter har hört arbete som berör relationer till olika länder i Arabvärlden, bland annat Qatar. Inom ramarna för detta arbete har han försvarat Qatars arbetsmarknadslagstiftning när kritik uppkom mot denna i samband med att landet stod värd för fotbolls-VM. Tidigare i december röstade Tarabella för att det skulle bli lättare för medborgare i Qatar och Kuwait att erhålla visum till Europa.

Sedan skandalen uppdagades har Tarabella skiljts från sitt uppdrag i den socialistiska gruppen. För närvarande står han utan grupptillhörighet, men behåller ändå sin lön som uppgår till cirka 92 000 svenska kronor, rapporterar Euro News.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons