pieve-cento-cemetery

Kors på gravstenar täcks över för att inte förolämpa muslimer

Publicerad 4/11/2019
Annons

Korsen på gravstenarna på kyrkogården i Pieve di Cento i italienska provinsen Bologna har täckts över med svart tyg. Orsaken är att korsen kan vara stötande för besökare ”med en annan religion”, en formulering som av de flesta uppfattas som liktydig med islam.

I det anslutande kapellet har även installerats motoriserade mörkläggningsgardiner som täcker för alla romersk-katolska symboler när begravningar hålls för personer med annan trosuppfattning än kristen.

Från flera håll är kritiken skarp mot tilltaget. Bland kritikerna finns företrädare för de politiska partierna Forza Italia och Fratella d’Italia. Kritik väntas även komma från Legas partiledare och landets inrikesminister Matteo Salvini som nyligen föreslog att det bör vara obligatoriskt med ett crucifix på väggen i samtliga offentliga byggnader.

Galeazzo Bignami från Forza Italia sade i en kommentar att de som på det här sättet tror sig agera för att inte förolämpa någon tvärtom visar bristande respekt för landets kristna värderingar. Särskilt stötande menade Bignami att det är att man vanvördar minnet av de döda genom att täcka över deras gravar utifrån föreställningen att de skulle vara förolämpande.

– Täck över er själva i stället och ha anständigheten att låta de döda vila i frid, var Bigmamis budskap till de som drivit igenom detta beslut och som uppenbarligen skäms över sina traditioner och sin kultur.

Liknande kritik har även kommit från Fratella d’Italias partiledare Giorgia Meloni som konstaterar att de som hittat på detta “med ursäkten att det sker av respekt för andra, själva saknar respekt för vår katolska kultur och våra traditioner”.

– Vänstern har nu passerat fanatismens stadium och gått in i ideologiskt delirium, slog Meloni fast.

Uttryck för den här sortens undfallenhet mot framför allt islam har tidigare uppmärksammats och kritiserats. Ett sådant tillfälle var 2016, när dåvarande premiärminister Matteo Renzi lät helt täcka över statyer på Kapitolinska museerna för att inte förolämpa Irans president Hassam Rouhani som bevistade Italien i ett statsbesök.

Något som också kritiserats är ärkebiskopen i Florens kommuniké om att han säljer ett stort stycke land till en muslimsk grupp så att de kan bygga en moské i Sesto Fiorentino. I ett uttalande har kardinalen i Florens, Giuseppe Betori, gett försäljningen sin välsignelse med orden ”Förvandlingen av de västerländska samhällena till multi-etniska, multikulturella och multi-religiösa är ett faktum och en framtid som oundvikligen väntar oss”.

I Bergamo i norra Italien har en annan muslimska sammanslutning spenderat nära en halv miljon euro på en gamma kyrka, som de planerar att omvandla till en moské.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons