När Ulf Kristersson var premiärgäst i Anders Holmbergs nya SVT-program 30 minuter sa M-ledaren bland annat att man kunde tänka sig ett visst samarbete med Sverigedemokraterna då partiet förändrats. Detta fick justitie- och migrationsminister Morgan Johanson (S) att se rött.

Enligt Kristersson har Sverigedemokraterna blivit mer seriösa i sin politik.

– Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren. De har breddat sig politiskt och deltar mycket mer seriöst i parlamentariskt arbete. I de samtal som vi har haft med dem när det gäller till exempel kriminalpolitiken, invandringspolitiken och en del av energipolitiken så tycker jag att de har varit seriösa och konstruktiva. Och de har varit lika konstruktiva som alla andra under coronapandemin, säger Kristersson i programmet.

Någon regering med SD vill han dock inte bilda.

– Jag har sagt till Sverigedemokraterna, och det står jag för, att vi samarbetar gärna med er i frågor där vi tycker ungefär lika. Och om vi kan lösa problemet med regeringsställning så är vi beredda att kompromissa med dem i de frågorna. Men vi kommer inte att bilda gemensam regering utan vi tänker bilda regering med Kristdemokraterna.

”Gripa makten”

Morgan Johanssons reaktion blev att Moderaterna nu beslutat sig för att ”gripa makten i Sverige” med hjälp av Sverigedemokraterna.

Reaktionerna på Johansons utspel har framför allt handlat om termen ”gripa makten”.

Från Miljöpartiet säger språkrör Per Bolund att SD:s ”unkna värderingar” inte går att tvätta bort.