Allt fler könsstympade flickor och kvinnor söker vård i huvudstaden. På Södersjukhuset i Stockholm har man sett en drastisk ökning med hela 80 procent bara under de senaste två åren. Sedan starten 2003 handlar det om en ökning på 2000 procent.

I Sverige finns det enligt Socialstyrelsen uppskattningsvis omkring 38 000 flickor och kvinnor med utomvästlig invandrarbakgrund som har blivit könsstympade. Sedan år 2003 har Södersjukhuset i Stockholm en gynekologisk specialmottagning vid namn Amelmottagningen som tar emot patienter som blivit utsatta för den här sortens övergrepp.

Cecilia Berger är biträdande överläkare vid Amelmottagningen och förklarar för SVT att man har sett en ”markant ökning” den senaste tiden. Enbart under de senaste två åren har nya patienter i behov av vård för könsstympning ökat med 80 procent och den yngsta patienten var en fem år gammal flicka.

– Under den första tiden hade vi 10-15 kvinnor per år som sökte sig till oss. Förra året var siffran uppe i 280 besök, förklarar Berger.

LÄS ÄVEN: Föräldrarna könsstympade dottern – försätts nu på fri fot

Vid Amelmottagningen får patienterna sedan hjälp med vägledning och kirurgiska ingrepp för att möjliggöra att deras könsorgan kan bli normalt igen.

Könsstympning
Socialstyrelsen informerar på sin hemsida att mellan 100 och 140 miljoner flickor och kvinnor i världen är könsstympade. Majoriteten av dessa finns i ett antal afrikanska länder men många finns även i delar av Mellanöstern.

I Sverige uppger man att de flesta drabbade är flickor och kvinnor från Somalia, Eritrea, Etiopien, Egypten och Gambia.

LÄS ÄVEN: Hyresgästföreningens lokaler användes för könsstympning

LÄS ÄVEN: Muslimsk omskärelse gick snett – tvåmånaders pojkes penis helt sönderbränd