I samband med att SD-ledaren var på väg att lämna Mariestad efter ett torgmöte på torsdagen kastade någon en så kallad banger mot Åkesson. Ingen misstänkt har ännu gripits.

– I samband med att Jimmie Åkesson ska lämna Mariestad så kastade någon en banger mot hans bil eller bakom bilen. Anmälan har upprättats – en för försök till misshandel och en för våld mot tjänsteman. Det finns ingen gripen eller misstänkt men det pågår en utredning, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Enligt partiets presschef Henrik Gustafsson är ännu en attack mot Jimmie Åkesson delvis resultatet av hur polariseringen i den politiska debatten sett ut inför valet.

– Det är därför helt centralt att alla tänker efter hur de uttrycker sig och hur de beter sig för det finns enstaka galningar som kan komma att tro på det som sägs och sprids och det kan resultera i allvarliga händelser, till exempel det som skedde tidigare idag som tack och lov slutade på ett okej sätt.

”Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) i ett mejl till TT.