I Novus senaste opinionsmätning som presenteras på torsdagen rusar Socialdemokraterna framåt med nästan fem procentenheter. Nyligen har också mätningar visat att förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) ökar kraftigt.

I och med uppgången får Socialdemokraterna nu ett stöd på 30,4 procent. Samtidigt backar Sverigedemokraterna med 2,3 procentenheter. För bara två månader sen var SD större än S och nu skiljer 10,7 procentenheter partierna emellan.

– Det är klassiska hemmaplansfrågor för stora partier som Socialdemokratierna och Moderaterna, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till SVT Nyheter.

Enligt Ekengren Oscarsson kan läget ändras när coronakrisen lagt sig och frågor som lag och ordning trängs undan av det som rör ekonomi, välfärd och sysselsättning under rådande situation vilket i sin tur kan gynna de regeringsbärande partierna.

– Man kommer att minutiöst gå igenom hanteringen av coronakrisen, det är inte självklart att regeringen kommer väl ut ur en sån granskning.

Ett sviktande stöd har även drabbat Liberalerna som nu ligger långt under riksdagsspärren med 2,8 procents stöd. Inte heller Miljöpartiet klarar i denna mätning spärren.

Ökat förtroende för Löfven

Trots sin frånvaro från strålkastarljuset sedan pandemin nådde Sverige har även förtroendet för Löfven gått upp rejält. I Sifos mätning från början av april ökade det med 21 procentenheter – från 26 till 47 procent vilket gör Löfven till den partiledare svenska folket har störst förtroende för.