krampus
Utrikes

VIDEO: Här slogs inkräktare som stört adventsparad ned

Publicerad 12/9/2019
Annons

Krampus är i den centraleuropeiska adventsfolktron en djävulslik och skrämmande följeslagare till den snälla Sankt Nikolaus. På söndagen hölls en traditionell adventsparad i Sterzing/Vipiteno, Sydtyrolen, i norra Italien. När migranter försökte slita av deltagarnas masker gick de till motattack. Men alla är inte överens om den beskrivningen. Vad som egentligen är sant har blivit en vattendelare.

I hela den tysktalande världen anordnas denna traditionella parad den 5 december på Sankt Nikolaus dag. Krampus sprider skräckblandad förtjusning på gatorna med sina hovar och horn.

Efter en parad på Sterzings gator spreds ett klipp. Medier beskrev klippet som att det var migranter som försökte störa traditionen – genom att attackera de som var utklädda till Krampus. De ska ha hoppat på Krampus-deltagarna och försökt slita av dem maskerna. Då fick Krampus-karaktärerna nog och började jaga de påstådda migranterna och slå dem med pinnar.

Olika åsikter om vad som hände

Men Sterzings borgmästare Fritz Karl Messner har efter uppståndelsen sagt till italiensk media att ingen skadades av Krampus. Han påstår att det ska ha varit en planerad del av showen och att inga migranter var inblandade i dramat.

Även arrangörerna till firandet, Tuifl Sterzing, har i ett Facebook-inlägg förnekat att man ska ha hoppat på migranter. De skriver att de som jagas är frivilliga som låter sig misshandlas som en del av firandet.

https://www.facebook.com/TuiflSterzing/posts/2701462053302650

Enligt tradition ska Krampus smeta in ansikten – på personer som närmar sig dem – med svart färg. Då en av de skådespelare som blev slagna ser mörkhyad ut – på grund av den svarta färgen – ska folk ha missförstått och trott att det handlade om migranter, menar borgmästaren.

Italiens gendarmeri Carabinieri hade före paraden registrerat samtliga skådespelare. De som blir jagade i klippet sägs känna Krampus-karaktärerna.

Förklaringen möter dock kritik eftersom många anser att våldet i videon är grövre än det traditionsenliga där åskådare frivilligt jagas och blir slagna. Dessutom tycker många att ilskan ser ut att vara äkta. Italiensk media rapporterar att kritiker menar att man inte bör lita fullt ut på förklaringen eftersom det kan röra sig om krishantering.

Oroligheter på fler platser

Krampus-firandet ska även ha spårat ur på flera platser i Österrike, rapporterar The Guardian. Två brandmän ska ha blivit attackerade och misshandlade av två Krampus-karaktärer i Klagenfurt. Polisen i Salzburg fick ta hand om berusade personer som klätt ut sig till Krampus och skapade oroligheter i centrala delarna av staden.

I Schwoich fick tre Krampus-utklädda personer brännskador när deras kostymer fattade eld efter att någon råkat utlösa fyrverkerier. En elvaåring ska ha fått ett skärsår på låret och en person ska ha blivit slagen i ansiktet med en käpp i samband med firandet.

texten är uppdaterad

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons