Cityhallen i Karlskrona tvingas till drastiska åtgärder sedan kött i stora mängder börjat försvinna från diskarna och ut ur butiken utan att betalas för i kassan. Tjuvarna förefaller ha särskilda matvanor då det endast är nötkött som stjäls medan fläskköttet lämnas ifred.

Den senaste tiden har livsmedelshandlaren Håkan Thiberg på Cityhallen i Karlskrona fått återkommande påhälsning av tjuvar med en specifik matkultur. Mängder med oxfilé, entrecote och ryggbiff har stulits från köttdiskarna medan fläskfilén och fläskkotletterna ratas.

Thiberg berättar för statstelevisionen att det kan stjälas köttprodukter för flera tusen kronor på en enda dag. Han är övertygad om att stölderna inte bara är för eget bruk utan för att säljas på den svarta marknaden.

Tvingas låsa in nötköttet

Man har nu tvingats plocka bort allt nötkött från de öppna självbetjäningsdiskarna och låsa in den i ett skåp på delikatessavdelningen. Där kan kunderna bara få köttet överlämnat av butikspersonal på ett kontrollerat sätt.

På en informationslapp i köttdisken ber man butikens skötsamma kunder om ursäkt för den extra olägenhet de drabbas av på grund av stölderna. Thiberg får många kommentarer från sina stamkunder om att ”det är för jäkligt” att det blivit så här och att man har förståelse för att butiken måste göra något för att stävja svinnet.

Inlåsningen av nötköttet är initialt preliminär men Thiberg överväger att permanenta lösningen. Han har bedrivit butiksverksamhet länge och berättar för SVT att sådana här problem hade man inte tidigare.

Spekulationer kring tjuvarnas matkultur

Tjuvarna har fångats av butikens övervakningskameror. Bilderna har överlämnats till polisen som dock inte vill gå ut med dem offentligt för att eventuellt få in tips från allmänheten som skulle kunna hjälpa till att identifiera förövarna.

Spekulationer har därför uppstått på orten om vilka tjuvarna kan vara med utgångspunkt i deras selektiva stjälande och inom vilka grupper det är som man äter nötkött men inte fläskkött.