tiggare-Johanna-Westeson

”Bygg bostäder åt tiggarna” kräver Johanna Westeson på Amnesty

InrikesUtrikes

Krav i Amnesty-rapport: Bygg permanenta bostäder åt rumänska tiggare i Sverige

Publicerad 11/22/2018
Annons

I en färsk rapport anklagar människorättsorganisationen Amnesty International Sverige för att bryta mot FN.s konvention om mänskliga rättigheter. Man menar att Sverige är bundet av konventionen att ta hand om de tusentals personer, främst romer, som reser hit från Rumänien och Bulgarien för att tigga. Ett av kraven i rapporten är att Sverige ska bygga bostadslängor åt tiggarna.

”De är människor, och människor har rättigheter”, förklarar Johanna Westeson, som är jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor hos Amnesty International och initiativtagare till den aktuella rapporten. Underlaget utgörs av djupintervjuer med 58 så kallade utsatta EU-migranter som rest till Sverige från Rumänien för att tigga.

Enligt rapporten lever dessa människor i total misär i Sverige. Man hänvisar bland annat till de olagliga och osanitära bosättningar som tiggarna uppför där de inte har tillgång till rinnande vatten och toaletter. Man pekar också på att hitresta tiggare inte har samma möjligheter som svenskar att få vård i Sverige.

Antalet varierar och ett mörkertal finns men uppskattningsvis finns just nu strax under fem tusen så kallade ”utsatta EU-medborgare” i Sverige. De flesta är romer från Rumänien och Bulgarien.

Tidigare har antalet varit ännu högre men minskat i takt med att svenskarna blivit mindre villiga att ge pengar till dem. Detta efter avslöjanden om organiserat utnyttjande, våldsamma revirstrider mellan olika romska klaner och problem relaterade till de slumläger som de hitresta tiggarna uppför.

Begreppet EU-medborgare ifrågasätts samtidigt, då det inte existerar något europeiskt medborgarskap, endast nationella sådana. I förlängningen av det faktumet sätts även frågetecken för övriga EU-länders ansvar för rumänska och bulgariska medborgare.

EU tar också sedan tidigare ett stort ekonomiskt ansvar för den här gruppen, bland annat genom att Rumänien fått motsvarande cirka 300 miljarder kronor öronmärkta för sociala insatser riktade mot tiggande och på andra sätt utsatta romer.

Enligt Johanna Westeson och den rapport hon författat med titeln ”A Cold Welcome. Human rights of Roma and other ’vulnerable EU citizens’ at risk” bryter Sverige ändå mot FN:s konvention från 1971 om mänskliga rättigheter. Hon kräver bland annat att Sverige bygger permanenta bostadslängor för hitresta tiggare, där de kan bo när de befinner sig här.

– Sverige har bindande åtaganden. Det finns en tendens att ducka för det ansvaret i Sverige när det gäller den här gruppen. Det här är människor, och människor har rättigheter.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons