Nya siffror visar att en fjärdedel av platserna vid polisutbildningarna runt om i landet stod tomma vid senaste intagningen. Detta eftersom inte tillräckligt många sökande når upp till kraven som ställs trots att dessa sänkts. Nu svarar Polismyndigheten med att återigen se över kravprofilen.

I början av januari uppmärksammade Samhällsnytt att över 2 000 erfarna poliser de senaste fem åren har sagt upp sig och bytt karriär. Bara förra året valde 400 att lämna polisyrket i förtid – och trenden fortsätter. Samtidigt visade statistik från Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM) att andelen tomma platser vid polisutbildningen är rekordmånga.

LÄS ÄVEN: Fortsatt många vakanser på polisutbildningen

För utbildningsstarten hösten 2020 fanns 1 020 platser tillgängliga men enbart 75 procent av dessa tillsattes. Av de fem utbildningsplatser som finns i landet hade man flest vakanser i Växjö och Umeå.

Rekryteringsmyndigheten som ansvarar för antagningsprocessen uppger att det inte fanns tillräckligt många sökande som nådde upp till polisens kravprofil.

Polisen: ”Vi gör en översyn av kravprofilen”

Polismyndigheten har i dagsläget inte har några färdiga planer på att ytterligare sänka kravprofilen. Men enligt Max Lutteman, som är polismästare och ansvarar för att attrahera och behålla personal inom myndigheten, stänger man inte dörren för en sådan förändring.

– Vi gör just nu en översyn av kravprofilen. Det vill säga den kravprofilen som polisen beslutar om som är indelad i tre delar. Det handlar en psykologisk del, en fysisk del och medicinsk del. Det ska redovisas i mars och då får vi se vad vi kommer fram till i den översynen, säger Lutteman till statsradion.

Max Lutteman. Foto: LinkedIn

LÄS ÄVEN: Polisaspirant Bareq hatar ”äckliga SD-väljare” som bör begå självmord: ”Får tycka vad man vill”