Den invandringsrelaterade grova gängkriminaliteten satsar internationellt. Tidigare har de ”svenska” gängens framfart gjort sig påmind i Danmark och Norge och nu börjar man märka av den även i Finland.

I Sverige har det gäng som de finska rättsvårdande myndigheterna nu fått upp ögonen för sitt säte i Södertälje där svenskar numera är en etnisk minoritet. Gänget som går under namnet Södertäljenätverket har försökt bygga upp en narkotikanätverk i grannlandet med fokus på kokain och amfetamin, och i spåren av det har man också begått grova vålds- och vapenbrott.

Gänget har också satsat stort på att rekrytera lokala förmågor att sköta verksamheten. Minst ett 15-tal finländare har polisen räknat till är involverade i verksamheten.

Organisationen har varit strikt hierarkisk där gängledningen från Sverige skickat order nedåt på need to know-basis där underhuggarna inte är bekanta med varandra utan har sina särskilda uppgifter och revir. Knark för uppemot motsvarande fem miljoner svenska kronor har den finska filialen enligt polisen hanterat så här långt.

Bild: Polisen i Finland.

Polistillslag i Helsingfors

Nyligen kom man dem dock på spåren och vid polistillslag i ett antal hyreslägenheter i centrala Helsingfors beslagtogs stora mängder kokain, amfetamin och kokain samt ett stort antal vapen. Ett antal personer har också gripits och kommer att ställas inför rätta.

Kriminalöverkommissarie Toni Uusikivi, som ansvarar för utredningen vid Helsingforspolisen, säger i en kommentar till finska tidningen HBL att han tror att man nu stoppat det här gänget från vidare etablering i Finland.

Han berättar att ledningen från Sverige som ledarskapsmetod satsat starkt på våld och hot för att säkerställa att alla längre ned i organisationen lyder order. När någon misskött sig har vederbörande misshandlats framför kamera och filmerna har sedan skickats ut till övriga som en varning.

Bild: Polisen i Finland.

Södertäljenätverket gar återhämtat sig

Södertäljenätverket uppmärksammades stort i svenska medier för ett drygt decennium sedan då polisen gjorde omfattande tillslag mot det och ett stort antal gängmedlemmar ställdes inför rätta i en av landets största rättegångar någonsin. Man hoppades därmed ha ”knäckt” gänget men återväxten har varit god – många unga står i kö att ta över, påhejade av bland annat Sveriges Radio och Sveriges Television som bidragit stort till att popularisera musikgenren gangsterrap där den gängkriminella livsstilen romantiseras.

Av de 14 misstänkta som står inför åtal är två ledare från Sverige medan resten är finländare med ett sedan tidigare brottsligt förflutet. I Finland har man satsat på att rekrytera lite äldre förmågor i motsats till Sverige där medelåldern för grovt gängkriminella hela tiden blir allt lägre. De flesta inblandade är födda på 1970- och 1980-talen.