Asylsökande migranter utnyttjas av kriminella för att begå ekobrott – något myndigheterna länge befarat ska ske. Omfattningen är dock oklar.

I samband med migrantkrisen 2015 såg myndigheterna en ökad risk för att asylsökande och nyanlända skulle utnyttjas av kriminella för organiserad ekonomisk brottslighet.

– Det som vi kan se är att man har utnyttjat flyktingarnas identitet i vissa fall för olika typer av ekonomisk brottslighet. Det är helt enkelt att deras identiteter används för att öppna konton, penningtvätt och så vidare, säger Henrik Lundin, strategisk ekorevisor på Ekobrottsmyndigheten, till Sveriges Radio.

Migranter som upplåter sin identitet till kriminella får ofta betalt för det och vissa är inte medvetna om vad de ger sig in i.

– Precis som med alla andra målvakter, sådana som blir lurade in i det, så har man dålig kunskap. Man vet inte att man gör något fel, utan man får en friserad sanning: ”Det här är ingen fara. Du tjänar bara pengar. Du gör ingenting.”

– Man lånar ut sin identitet, sedan gör man inget mer och har ingen aning om vad som händer med sina egna personuppgifter och bankkonton. Man inser inte följderna, att man kan bli misstänkt för brott. Man blir lurad helt enkelt.