Till torsdagskvällens SVT Aktuellt hade kriminologen Christoffer Carlsson bjudits in för att kommentera onsdagens mordförsök på sju personer i Vetlanda. Enligt Carlsson är dåd som dessa något samhället måste leva med.

Carlsson är den kriminolog som i en debattartikel i slutet av 2020 hävdade att det aldrig funnits någon våg av förnedringsrån, något som väckte stor uppmärksamhet och bland annat togs upp i en krönika av Mats Dagerlind här på Samnytt. Han fick även svar på tal av kriminologen Fredrik Kärrholm. I sociala medier uppvisar Carlsson en tydlig slagsida åt vänster.

LÄS ÄVEN: Här är Tamim Sultani – ensamkommande som misstänks för attacken i Vetlanda

I SVT Aktuellt uppger Christoffer Carlsson att samhället kan göra mycket för att förebygga såväl terrordåd som så kallade vansinnesdåd men att det aldrig går att undanröja helt.

På programledarens fråga om det som samhälle går att skydda sig mot såna här händelser svarar Carlsson att det tyvärr är sånt ett samhälle måste leva med.

Förklaringen: ”Psykisk ohälsa”

Vidare hävdar Carlsson att de två vanligaste skälen till dylika dåd är akut psykisk ohälsa i form av psykoser och vanföreställningar samt narkotikapåverkan.

Gärningarna beskrivs också som oplanerade och impulsiva och det som utlöser själva händelsen sägs vara ”triggerhändelser”, som en negativ händelse i personens liv.

Kriminologen får kritik: ”Verkställ utvisningar”

I sociala medier möter inslaget med SVT:s expert kritik. En person skriver att vi inte alls behöver vänja oss vid ett sådant samhälle och uppmärksammar i stället att man ska verkställa utvisningar.

LÄS ÄVEN: Löfven: ”Dådet i Vetlanda har inget med invandring att göra”