På onsdagen rasade Credit Suisse med 30 procent på börsen efter att dess saudiska storägare sagt nej till att skjuta till kapital. Nu försäkrar schweiziska myndigheter att banken kommer att få ekonomiskt stöd ifall det behövs.

Turbulensen kring Credit Suisse kommer efter att flera amerikanska nischbanker gått omkull sedan kunder plockat ut sina insättningar och tömt dem.

– Risken är att vi får en ny bankrusning, fast mot en europeisk storbank, säger Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank, till TT.

Om risken är stor eller liten säger han sig inte kunna bedöma men det finns skäl att oroa sig, tillägger han.

LÄS ÄVEN: Pensionsjätten dumpade svenskt innehav – gör BRAKFÖRLUST

I ett uttalande skrev Schweiz finansinspektion FINMA och landets centralbank att Credit Suisse ”uppfyller kriterierna om kapital och likviditet som innebär att banken är systematiskt viktig”.

Flera regeringar och åtminstone en bank ska ha uppmanat Schweiz att agera i fallet.

Misskötts

Förtroendet för banken rasade sedan den efter påtryckningar från USA:s finansinspektion SEC nyligen ställde in publiceringen av en årsredovisning och konstaterat att det finns ”betydande svagheter” i den finansiella rapporteringen för de två gångna åren.

– Credit Suisse har misskötts under lång tid. De har tagit för stora risker och haft dålig kontroll på risker och kunder, vilket har gett en utdragen serie av problem de senaste åren, säger Håkansson.

LÄS ÄVEN: Europeiska centralbanken hånas efter politiskt korrekt utspel

Credit Suisses nedgång påverkade börser runt om i Europa. På Stockholmsbörsen rasade Nordea med 7,7 procent.

Enligt Håkansson är spridningsriskerna stora om Credit Suisse skulle gå omkull och han tror att det hela kommer att sluta med att banken styckas upp och olika delar tas över av andra bankkoncerner – en process som redan har inletts.