Samhällsnytt kan idag avslöja att Kramfors kommun har betalat för en föreläsning med Fatima Khawari – trots det stora budgetunderskottet och sparkrav på äldreomsorgen. Evenemanget orsakade stor upprördhet bland kommuninvånarna. För att tysta missnöjet anlitade kommunen ett vaktbolag speciellt för föreläsningen. Kommunen vill dock inte acceptera något ansvar: ”Vem ska man bjuda in då?”

Enligt siffror för 2017 är Kramfors en kommun i en djup budgetkris med ett underskott på 43 miljoner bara på äldreomsorgen och sociala utgifter. För att minska underskottet planerar kommunen stora nedskärningar på service för äldre – bland annat genom färre matleveranser i hemtjänsten. Sparbeting hindrar dock inte kommunen från att boka en föreläsning med afghanledaren Fatima Khawari.

LÄS ÄVEN: Fatima Khawari till svensk man: “Du tillhör ingenstans”

Enligt Anna Vogel på Stockholmsföretaget Mameluck som säljer föreläsningar med Khawari, ligger priset för att lyssna på henne i en timme på 15 tusen kronor exklusive moms, resa och boende.

– Hon brukar ta femton, säger Vogel på telefon till Samhällsnytt.

Vad föreläser hon om?

– Det brukar vara på ett ämne som heter Livet, Engagemanget och Politiken, som handlar mycket om hennes personliga erfarenheter och drivkraft.

– Hon har föreläst även innan hon kom till oss, och hos oss har hon varit i några månader, men via oss var det tio föreläsningar. Det har varit mest kommunala verksamheter hittills.

Anna Vogel medger för Samhällsnytt att Mameluck inte är den enda byrå som sköter Khawaris föreläsningar, vilket innebär att antalet uppdrag troligen är högre.

Kramfors kommun bjöd in Khawari för att tala i kommunens bibliotek på den Internationella kvinnodagen i år. Lokalpressen firade föreläsningen med rubriker som ”Prisade Fatemeh Khavari gästade Kramfors”.

Kommunen fick en rabatt på Khawaris föreläsning – den kostade endast 10 tusen kronor plus hotellövernattning och resa. ”Vanligtvis betalar vi författare med många års erfarenhet av att föreläsa sex tusen kronor”, vädjade kommunen till byrån i ett försök att förhandla ner priset genom mejl. Hotellet bokades via en affärsresebyrå med en separat bokningsavgift.

LÄS ÄVEN: Afghanledaren minns inte sitt födelsedatum: ”Jag kan glömma bort vad jag vill”

När Samhällsnytt ringer Ingrid Olsson, bibliotekschef i Kramfors som var ansvarig för evenemanget, kan hon inte komma ihåg vad Khawari pratade om på föreläsningen, trots att hon var med där:

– Jaa, du. Jag var faktiskt där.. Hon pratade om… Och det var bra… Och jag var där. Oj oj oj… Vad pratade hon om?  Ja, hon pratade lite grand om egna erfarenheter, om hur hon kom till Sverige… Jag kommer inte ihåg allt.

När jag tittar på Kramfors kommuns budgetsiffror verkar kommunen stå inför stora besparingar bland annat på äldreomsorgen. Hur försvarbart är det att satsa kommuninvånarnas pengar på denna föreläsning i det här läget?

– Ja, det är klart att Kramfors likväl andra kommuner har stora hål i sin budget, självklart. Men jag kan berätta för dig att biblioteket betalade bara en liten del av kostnaden, nämligen hennes hotellrum. Resten har föreningarna som var medarrangörer betalat.

Av de fakturor som vi fick ta del av framgår det att det är kommunen som har betalat allting. Hur kommer det sig?

– Jag kan berätta för dig att vi har skickat räkningen nu till föreningarna. Och det är av enkla skäl – så bokar vi allting och så sedan kommer fakturan till oss, och sedan skickar vi en räkning till de föreningarna som skulle vara med och betala – bland annat IOGT i Kramfors, Internationella kvinnoföreningen och flera andra.

Vidare i konversationen framgår det dock att fakturan ska ha skickats till föreningarna i torsdags, alltså några dagar efter att Samhällsnytt har tagit kontakt med kommunen med frågor om föreläsningen. Ingrid Olsson förnekar något samband mellan dessa två händelser, men kan inte svara på varför fakturan skickades så sent:

-Det finns ingen anledning, säger hon till oss.

LÄS ÄVEN: Fatima Khawari kände knivbarnet på Medborgarplatsen

När Samhällsnytt ringer till ordföranden för IOGT-NTO i Kramfors, Margit Ulander, för att kontrollera påståendet, förnekar hon dock att det har funnits någon överenskommelse om att dela på kostnaden med kommunen:

– Vi var med och bidrog med lite presenter till föreläsarna bara.

Så det fanns alltså ingen överenskommelse om att ni skulle betala arvoden osv.?

– Inte vad jag känner till.

Brukar du känna till sådana saker som ordföranden för föreningen?

– Ja, absolut!

Margit Ulander är även ordföranden för Internationella kvinnoförbundet i Kramfors, men inte heller i den rollen vet hon om någon överenskommelse med kommunen.

Khawaris ankomst och föreläsning, finansierad av skattebetalare i den krisande kommunen, polariserade det lilla samhället och framkallade starka reaktioner. Enligt Sveriges radio sattes det upp ”provocerande affischer” inför arrangemanget, vilket fick kommunen att polisanmäla affischerna och anlita ett vaktbolag för att garantera säkerheten under föreläsningen. Samtidigt påstod kommunen att Fatima Khawari är ”en idol” för ”många Kramforsbor”.  Med anledning av detta ställde vi en fråga till bibliotekschefen Ingrid Olsson.

Fatima Khawari är en polariserande figur i debatten. Det framkom i medierapporteringen att det var flera kommuninvånare som hört av sig till kommunen och som var missnöjda med valet av Khawari. Vilket ansvar har biblioteket för att inte polarisera samhället ytterligare?

– Det är väl så här – vem ska man då bjuda in? Det är många som har åsikter. Man kan bjuda in författare. Det kan det också vara strider om.

Har ni haft exempelvis Lars Vilks som föreläsare?

– Nej, honom har vi faktiskt inte haft.

En annan föreläsare som bjöds in av Kramfors bibliotek var Patrik Oksanen, ledarskribent på Hela Hälsingland. Förra veckan avslöjade Samhällsnytt att Oksanen ingått i ett hemligt nätverk som arbetat för att sammankoppla Sverigedemokraterna, hotet från Ryssland och desinformation. Oksanen skulle ha föreläst just om falska nyheter. Föreläsningen har dock ställts in:

Samhällsnytt har sökt Fatima Khawari för en kommentar. Man kan ta del av mejlväxlingen mellan Kramfors kommun och bokningsföretaget om Khawaris föreläsning samt de fakturor som kommunen har betalat på följande länkar: mejlväxlingen och fakturor.

LÄS MER: Hemlig påverkansgrupp arbetade med att sammankoppla ryska hotet och högern