På torsdagskvällen höll statsminister Ulf Kristersson (M) ett tal till nationen på grund av den senaste tidens skenande invandrarvåld med dödsskjutningar och bombdåd. I talet sa Kristersson bland annat att han kallat till sig rikspolischefen och överbefälhavaren för att diskutera hur Försvarsmakten skulle kunna bistå i kampen mot gängen.

Kristersson inledde med att nämna de flera nyliga fall där oskyldiga drabbats och fått sätta livet till, senast en 25-årig kvinna som dog i ett bombdåd i Uppsala – ett dåd som var ämnat för en granne.

LÄS ÄVEN: Kvinna död i bombdåd – var inte målet

– Nu drabbas allt fler barn och helt oskyldiga människor av det grova våldet. Jag kan inte nog understryka hur allvarligt läget är. Sverige har aldrig förr sett något liknande. Inget annat land i Europa ser något liknande, sa Kristersson.

– Vi ska jaga gängen, och vi ska besegra dem. Vi ska ställa dem inför domstol. Är de svenska medborgare ska de låsas in på mycket långa straff. Är de utländska medborgare ska de också utvisas.

Politisk naivitet

Statsministern frågade sig också hur den här situationen har kunnat uppstå och hävdade att han tillhört de få som kunnat se utvecklingen komma.

– Faktum är att vi är många som såg det här komma, och varnade för det. Den grova organiserade brottsligheten har vuxit fram över ett decennium. På tio år har det dödliga skjutvapenvåldet tredubblats.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Jo, vi ska peka finger, peka ut & hålla dem ansvariga”

– Det är politisk naivitet och aningslöshet som har fört oss hit. Det är en ansvarslös invandringspolitik och en misslyckad integration som har fört oss hit. Utanförskapet och parallellsamhällena göder de kriminella gängen. Där kan de hänsynslöst värva barn och utbilda framtida mördare. 

– Svensk lagstiftning är inte utformad för gängkrig och barnsoldater. Men det ändrar vi nu på.

Kallat till sig ÖB

Han hänvisade bland annat till att Tidöpartierna lägger om migrationspolitiken vilket lett till att färre invandrar till Sverige, och nu kan det bli aktuellt med att sätta in militären.

– Jag har imorgon kallat till mig rikspolischefen och överbefälhavaren för att se hur Försvarsmakten kan hjälpa Polisen i arbetet mot de kriminella gängen.

Avslutningsvis sa Kristersson att det för honom och regeringen inte finns någon viktigare uppgift än svenska folkets säkerhet och hävdade att man kommer att göra det som krävs för att återupprätta tryggheten i Sverige.

LÄS ÄVEN: SD: Gängvåldet ett importerat problem