Ulf Kristersson (M) berättar i en partiledarintervju i SvD att han tror det tar 20 år att knäcka gängen. Samtidigt säger han sig inte acceptera Jimmie Åkesson i en framtida regering eftersom att Sverigedemokraterna saknar erfarenhet.

Moderaterna har i undersökningar fortfarande högst förtroende i frågor som rör brott och straff, trots att de på senare år kopierat en mängd förslag som ursprungligen kom från Sverigedemokraterna, förslag de tidigare själva röstat nej till. Men på frågan om hur lång tid det tar att knäcka gängen tror Kristersson att det tar minst 20 år, ”även om vi gör allt vi har föreslagit samtidigt”, säger han.

M-ledaren: SD har ingen erfarenhet

Rörande Sverigedemokraterna som Moderaterna kommit allt närmare menar han att det finns en samsyn i många områden och att de ”måste ta chansen” att lösa svåra problem. Men i regeringen vill han inte ha partiet:

– Det finns många skäl. Det ena är att en regering ska kunna fatta gemensamma beslut i 100 procent av fallen. Jag tycker inte att S och MP bör sitta i samma regering heller. Tycker man olika i viktiga frågor förlamas regeringsarbetet. En annan viktig anledning är att SD inte har någon sådan erfarenhet. De har aldrig förhandlat med andra partier, aldrig tagit ansvar på det sättet, säger han till SvD.

I Novus senaste opinionsundersökning från idag får Moderaterna 22,6 procent och SD backar till 19,6.