ukraina-krig-nato-feature

Regeringen/Nato

Inrikes

Kristersson om kriget i Ukraina: ”Ryssland vill begränsa Natos expansion”

Publicerad 8/1/2023
Annons

Sveriges regering knyter kriget i Ukraina till militäralliansen Natos expansion till ”Rysslands omedelbara närhet”. Det sade statsminister Ulf Kristersson (M) vid dagens pressträff. Det synsättet har tidigare avfärdats som ett ”ryskt narrativ”.

Bakgrunden är den presskonferens som hölls under tisdagsförmiddagen gällande Sveriges säkerhetspolitiska läget. Statsministern knyter situationen i Sverige till Ryssland och kriget i Ukraina.

– Sverige befinner sig i ett kraftfält där vi också kan utnyttjas av andra länder, säger han under pressträffen och fortsätter:

– Den uppenbara kopplingen är att Sverige entydigt står på Ukrainas sida, och att Ryssland har mycket starka intressen av att begränsa stödet till Ukraina, starka intressen av att begränsa Natos expansion. Det som händer nu är att Nato får nya medlemmar i Rysslands omedelbara närhet. Det finns ett allvar i detta som jag tror att de flesta kan förstå, framför allt om man vet vad som hände under andra världskriget.

Att knyta kriget i Ukraina till Natos expansion brukar anses vara ett ”rysk narrativ”. Nato har tidigare avfärdat idén om att alliansen utgör ett hot mot Ryssland som en ”myt”.

Parallellen mellan kriget i Ukraina och andra världskriget ingår även ofta den i den ryska retoriken.

LÄS MER: Kristersson om Paludan: ”Ingen allmän rättighet att utnyttja Sverige”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons