åkesson-kristersson

Foto: Politikerveckan Almedalen, CC BY-SA 4.0 / European People’s Party, CC BY 2.0

Inrikes

Kristersson öppnar för överenskommelse med SD

Publicerad 3/12/2021
Annons

Enligt uppgifter på fredagen ska M-ledaren Ulf Kristersson vara redo att inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna. Grunden i detta ska vara att man vill gå SD till mötes och reglera överenskommelser i avtal. Kristersson kan även tänka sig SD-tjänstemän på regeringskansliet men några ministerposter utesluter han.

Då Kristersson menar att Sverigedemokraterna blivit en alltmer konstruktiv kraft öppnar han nu för ett formaliserat samarbete och budgetförhandlingar med partiet. Målet är nu att gå segrande ur nästa års val och bilda en borgerlig regering med stöd av SD.

LÄS ÄVEN: Lööf lovar att cementera S-maktinnehav – vill sitta i regeringen

Bland de som kritiserat Kristerssons nya SD-strategi finns statsminister Stefan Löfven (S) som menar att man ”måste se vad som händer i andra länder när den här typen av krafter får inflytande”.

Kristersson ger dock inte mycket för Löfvens kritik.

– Löfven vill inte prata om sina egna misslyckanden, som corona och kriminaliteten, inga sakfrågor över huvud taget. Han vill prata om SD och då får han väl göra det. Jag vill prata om Sveriges problem och vad jag vill göra åt dem, säger han till Göteborgs-Posten.

Att SD skulle ställa upp som ”röstboskap” och stödja en borgerlig regering utan motkrav förstår han inte kommer att ske. Han betonar att samarbete bygger på att man har respekt för varandra i de frågor man har samarbete om. Han ser det som naturligt att SD vill ha genomslag för viktiga ståndpunkter.

Gemensamma ståndpunkter

Det han ser framför sig går ut på att hitta gemensamma ståndpunkter och var det finns möjlighet att mötas för att sedan samarbeta inom dessa områden. Specifika områden han pekar ut är kriminalitet, invandring, integration, energipolitik och stora delar av den ekonomiska politiken.

Eventuella liknelser med regeringens och C samt L:s januariöverenskommelse avvisar han då den bygger på att partier tvingar varandra att genomföra politik man ogillar, något han inte är intresserad av.

Inga ministerposter

Några ministerposter är han dock inte beredd att ge till SD men att partiet får ha tjänstemän på regeringskansliet kan han eventuellt gå med på och påpekar att det är så Liberalerna arbetar med regeringen i dag.

LÄS ÄVEN: Jimmie Åkesson i lyckat möte med Ulf Kristersson

Samtidigt låter SD-ledaren Jimmie Åkesson meddela att man går till val på att byta ut Stefan Löfvens regering och har som ambition att få största möjliga inflytande.

– För oss är sakfrågorna avgörande, särskilt gällande migrationen, otryggheten och personalens arbetsvillkor i vård och omsorg, säger han till GP.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
575Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons