Kristina Winberg (SD) har suttit i EU-parlamentet den senaste mandatperioden och haft en plats i LIBE-utskottet, där främst migrations- och kriminalpolitiska frågor hanteras. I en valkompass nyligen angav Winberg att hennes politiska förebild är Viktor Orban, något som fått några liberaler att reagera.

Det var under frågan ”Vem är din politiska förebild?” i SVT:s Valkompass som Winberg svarade ”Viktor Orbán. Han är precis den ledaren som jag skulle vilja ha i Sverige”.

Det fick L-riksdagsledamoten Fredrik Malm och partiets toppkandidat till EU-parlamentet, Karin Karlsbro, att anklaga Viktor Orban för att ”riva ner rättsstaten och demokratin” och hävda att SD har samma ambition.

Vi kontaktade Kristina Winberg för att ställa frågor om detta:

Du säger att din förebild är Viktor Orban. Varför?

– För att han fokuserat på att göra livet bättre för ungerska medborgare, barnfamiljer och äldre. Han tar hand om sitt land.

Vissa liberaler kritiserar dig för det och påstår att du har en förebild som vill ”riva ner rättsstaten och demokratin”. Hur ser du på de anklagelserna?

– Ja, Orban har kritiserats i vissa frågor. De liberaler som bara tar fasta på detta är beklagligt enögda.

Samhällsnytt har även försökt nå Karlsbro för att fråga vad exakt hon menar med anklagelserna mot Orban och Ungern. I skrivande stund har vi inte fått något svar.