I veckan tillsatte regeringen en ny person på posten som Barnombudsman. Det är Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin som får förtroendet. Men nu uttrycks farhågor om att hon kan få problem med att utföra uppdraget eftersom hon har svårt att se vem som är barn och vem som är vuxen. Enligt Dahlin är det en myt att det bland de så kallade ensamkommande flyktingbarnen skulle finnas vuxna män.

Kritiken mot utnämningen kommer bland annat från Sverigedemokraterna som i sociala medier påminner om vad Dahlin för en tid sedan sa i SVT Agenda om de ”ensamkommande”. Hon hävdade då att medicinska åldersbestämningar inte behövdes och avfärdade påståenden om att det bor vuxna afghanska män på HVB-hemmen som vandringssägner av typen ”råttan i pizzan” som spreds i sociala medier.

Dahlin var tvärsäker på detta eftersom hon och hennes kollegor själva åkt runt i landet och besökt de boenden för ”ensamkommande” och självfallet skulle ha reagerat om hon sett personer där som inte var barn.

Idag, efter att medicinska åldersbestämningar har införts, vet vi att 8 av 10 ”ensamkommande flyktingbarn” egentligen är vuxna män. Bestämningarna är så utformade att de hellre friar än fäller, så den verkliga siffran kan vara ännu högre.

Det ifrågasätts nu om en person som saknar förmåga att se vem som är barn har de erforderliga kvalifikationerna för uppdraget som Barnombudsman.

Elisabeth Dahlin tillträder enligt uppgift tjänsten som Barnombudsman i mitten av september i år.