Inför valet, som ser ut att bli katastrofalt för Socialdemokraterna, har partiet vid flera tillfällen ertappats med regelrätt valfusk: från falsk information till arabisk-talande väljare om SD och M till mutor för unga för att gå med i SSU. Nu riktar flera av Samhällsnytts läsare kritik mot partiet för vad de menar är vilseledande politisk reklam.

I flera veckor har Socialdemokraterna skickat ut valsedlar till svenska hushåll. Sedlarna kommer i ett kuvert där det står ”Samhällsinformation” och ”Innehåller viktig information inför valet” på kuvertet. Flera av våra läsare har hört av sig till oss.

– Det stör mig när kuvertet är tryckt som om det skulle vara information från en myndighet och inte reklam för ett parti. Tanken är väl att alltid lurar det någon, säger en av dem.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna mutade skolbarn – fick läsk om de blev medlemmar i partiets ungdomsförbund

Andra partier har sina valslogans tryckta på kuverten istället för det till synes neutrala och formella budskapet som står på Socialdemokraternas kuvert.

Samhällsnytt har i flera dagar försökt att få kontakt med Socialdemokraterna pressavdelning. Partiets presstelefon är antingen avstängd eller upptagen. Inte heller frågor på mejl besvaras.

De frågor som vi har ställt till Socialdemokraterna lyder så här:

”Varför har Socialdemokraterna valt att skriva detta på kuvertet?

Anser ni att det kan finnas en risk att budskapet missuppfattas av exempelvis äldre väljare eller invandrare pga språkförbistring och tas för myndighetsinformation?”

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna sprider lögner om SD och M på arabiska

Detta är inte första gången som Socialdemokraternas utformning av sin politiska reklam väcker kritik. Tidigare i veckan skickade partiet ut ett falskt vykort till 250 tusen hushåll i Sverige. Vykortet innehöll vilseledande information – bland annat om att skolan är stängd på fredag för en planeringsdag. Tilltaget förvirrade flera föräldrar och fick hård kritik. Trots detta vidhöll Socialdemokraternas biträdande kommunikationschef att utskicket var ”en bra idé”.

Konkreta exempel på otillåten valpåverkan och valfusk kommer att tas upp av OSSEs valobservatörer i en rapport efter valet.