Regeringen och Sverigedemokraternas vårbudget presenterades på måndagen. Det är en återhållsam budget som enligt regeringen präglas av den fortsatt höga inflationen i Sverige och omvärlden. Samtidigt får högerregeringen hård kritik från tidigare M-profilen Benjamin Dousa och numera vd för Timbro.
– Man frågar sig, vad fan fick jag för min röst egentligen, säger Dousa.

På måndagen meddelade finansminister Elisabeth Svantesson (M) att svensk ekonomi faller i år och något mer än regeringen bedömde i december. Detta med anledning av räntehöjningar och att arbetslösheten väntas bli högre än vad man tidigare beräknat. Vidare förutspår regeringen att lågkonjunkturen kommer att pågå i tre år.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Mer bidrag till bidragsfamiljer

Årets vårbudget är enligt finansministern ”en mer normal vårändringsbudget än vad vi sett de senaste åren”. Regeringen säger sig vilja skydda utsatta hushåll mot stigande priser, vidta åtgärder mot hög arbetslöshet och även motverka inflation.

Satsningarna kommer att landa på bland annat Arbetsförmedlingen och utbildning. Tvärtemot regeringens tidigare löften om sänkta skatter ser det i stället ut att bli mer pengar på höjda bidrag till bidragsfamiljer och föreningar.

Vidare fokuserar regeringen på brottsbekämpning och försvaret. De olika förslagen innebär satsningar på totalt omkring fyra miljarder kronor.

– Det här är en storlek på budgeten som vi klarar utan att driva på inflationen, hävdar Svantesson.

Hård kritik

En som yttrat hård kritik mot regeringen sedan höstbudgeten Benjamin Dousa som tidigare var ordförande i MUF och numera är vd på Timbro. Dousa skriver på Twitter att ”regeringens avveckling av arbetslinjen fortsätter” och lyfter att hela en miljard av skattebetalarnas pengar går till höjda bidrag – men däremot inte en krona för den som jobbar.  

– Inte ens bidragstaket, kärnan i Moderaternas politik, har man börjat utreda. Det är nästan så att man frågar sig, vad fan fick jag för min röst egentligen, säger Dousa till SVT.

Plastpåseskatten kvar tillsvidare

I förra veckan lovade Sverigedemokraterna att plastpåseskatten försvinner. Det har sedan dess visat sig vara högst oklart eftersom att Tidöpartierna ännu inte är överens. Det har även framkommit uppgifter att skatten kanske inte tas bort utan bara sänks. Förslaget ska först också remitteras.

Men det är blir tidigast aktuellt med en ändring till hösten.

– Det är ingen hemlighet att vi är flera partier som tycker att den ska sänkas eller tas bort. Hur det blir återkommer vi till senare, sa finansministern.

LÄS ÄVEN: Ny vändning om plastpåseskatten – kan bli kvar