Det är inte bara svensk public service som sysslar med alarmistiska och vilseledande väderkartor med illröda markeringar för temperaturer som för bara några år sen ansågs fullt normala. Nu är det BBC som får kritik för att förvanska de brittiska väderkartorna.

Trots ett typiskt dåligt brittiskt väder försökte BBC i sina väderkartor få det att framstå som att landet var nästan lika drabbat av värmen som i södra Europa, detta med hjälp av gult och mörkorange.

LÄS ÄVEN: Kritik mot klimatpropaganda i SVT

Medan delar av Europa har haft temperaturer på upp till 47 grader har Storbritannien medeltemperaturer eller under hela juli. De flesta delar av landet har också haft en nederbörd över genomsnittet.

I en väderrapport som levererades av BBC:s klimatredaktör Justin Rowlatt på tisdagen fick tittarna se en karta med Storbritannien avbildat i orange och gula färger, liknande delar av Frankrike och norra Spanien.

24 grader

Tittarna försågs dock inte med temperaturer i Storbritannien i sammanhanget. Den dagen hade landet toppar på 24 grader i sydost medan de norra områdena bara hade tolv grader.

En av BBC:s meteorologer sa till tittarna att ”den europeiska värmeböljans topp är över oss”. Detta fick de alltmer klimatutmattade tittarna att reagera och klaga över att rapporteringen var vilseledande.

Även i Sverige förekommer liknande försök av public service att framställa vädret som mer extremt än vad det är.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Vilken extremvärme?”