Skådespelerskan Marianne Mörck, som var SVT:s julvärd 2019, sade nyligen i det populära tv-programmet Bingolotto att hon vill slå USA:s president Donald Trump på käften. Hon fick medhåll av programledaren Rickard Olsson. 

Utspelet mot presidenten har lett till en kritikstorm på programmets Facebook-sida. Nu tar det populära spelprogrammet Bingolotto – som sänds av TV4 – avstånd från uttalandet.

Programledaren gav skådespelerskan en high five

I programmet snurrade programledaren Rickard Olsson, 53, på ett hjul med olika frågor som Marianne Mörck skulle få svara på. När frågan ”Vem drömmer du om att slå på käften?” dök upp funderade hon en liten stund för att sedan svara:

– Ja, det är Donald Trump alltså.

– Då är vi två, sade programledaren Rickard Olsson och gav Mörck en high five.

Mörck slog sedan knytnäven i sin andra hand och sade:

– Så!

Kritikstorm i sociala medier

På Bingolottos Facebook-sida finner man många kommentarer från missnöjda tv-tittare. Många skriver att det är osmakligt att uppmana till våld och göra high five på det viset.

”Rent bedrövligt att ett familjeprogram uppmanar och främjar våld”, skriver en tittare.

”Hur kan ni låta både gäster och programledare blanda in politik i programmet”, skriver en annan.

Bingolotto tar avstånd – från tittarnas tolkning

Bingolotto går nu ut och tar avstånd från hur tittarna uppfattade situationen – men inte från agerandet i sig.

– Det är naturligtvis olyckligt att några personer uppfattade situationen med Marianne Mörck och vår programledare Rickard Olsson som propaganda och en uppmaning till våld, något Folkspel och ”Bingolotto” tar starkt avstånd ifrån, säger Mikael Kjellström, affärsområdeschef för Bingolotto, till Expressen.

Men tittarna är inte nöjda med avståndstagandet. Under Bingolottos senaste inlägg på Facebook, som innehåller avståndstagandet, skriver en tittare:

”Märkligt att Bingolotto ALLTID skriver att man har missuppfattat situationen, så fort deras programledare betett sig klumpigt åt. Jag kritiserade honom för en tid sedan, och fick till svars att jag missuppfattat honom, fast han personligen sa någonting till mej, så försvarade Bingolotto honom. Kan man inte för en gångs skull bara be om ursäkt för det misstaget som han gör/gjort […]”

Skådespelerskan rev ner svenska flaggor

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om skådespelerskan Marianne Mörck då hon nyligen var i blåsväder. På julafton 2019 rev hon ner svenska flaggor från julgranen i direktsänd tv när hon hade uppdraget som årets julvärd i SVT.

LÄS ÄVEN: SVT rev ned svenska flaggor på bästa sändningstid: ”Hur kul är detta liksom?”