Den rödgröna regeringen lämnar under måndagen sin budgetproposition för 2022 till riksdagen. Men budgeten får kritik från oppositionen för att inte mer pengar satsas på att bekämpa brottsligheten.
Klimatet och pandemin är de områden som regeringen vill satsa mest pengar på nästa år. Bland annat ska fler cykla till jobbet, bussar elektrifieras och vaccinationerna fortsätta. Sammanlagt öronmärker regeringen 74 skattemiljarder till sina satsningar.
– Vi lägger nu en budget med offensiva reformer för klimatet, jobben, välfärden och brottsbekämpningen. Tillsammans ska vi ta Sverige framåt efter pandemin och bygga samhället starkare och mer hållbart, säger finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff.
Kritiseras av oppositionen
Regeringen vill dessutom införa den så kallade familjeveckan nästa år – något som kritiseras av oppositionen. De borgerliga partierna vill istället att mer pengar satsas på att bekämpa brottsligheten i Sverige.
– Alla de föräldrar jag pratar med, och jag pratar med många just nu runt om i landet, de är väldigt oroliga för att de inte ens vågar släppa ut sina barn på lekplatsenm säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesman Elizabeth Svantesson till SVT.
– I den här budgeten satsar regeringen mer på familjevecka än i satsningar på rättsväsende. Det är tyvärr väldigt typiskt för den här regeringen.
Justitieminister Morgan Johansson (s) håller emellertid inte med om att regeringen satsar mer på familjeveckan än på rättsväsendet. Han påpekar på Twitter att rättsväsendet, totalt, får över 60 miljarder kronor nästa år – medan familjeveckan endast beräknas kosta 3,5 miljarder.
Familjeveckan, som även kritiseras av Sverigedemokraterna, kommer i praktiken fungera som extra semesterdagar för dem som har barn.
Sänkta bidrag för invandrare
Moderaterna vill dessutom sänka bidragen för i synnerhet invandrare och se till att flera av dem arbetar. Bland annat vill man ha bidragstak, språkkrav och göra det enklare att anställa långtidsarbetslösa.
– Speciellt många som har invandrat hit är inte självförsörjda. De kan inte försörja sig själv och sin familj, många har väldigt många bidrag. De behöver komma i arbete, säger Elisabeth Svantesson.
– Om inte fler arbetar och betalar skatt, då kommer välfärden på sikt att hotas.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.