Den 17 april ska riksdagen rösta om huruvida det ska bli tillåtet för barn att byta kön. Hittills har det krävs att man är myndig. Många har krävt att lagförslaget skrotas men ledningarna för sex av åtta partier har valt – i flera fall mot sina aktiva medlemmars och väljares vilja – att ta det vidare.

På torsdagen beslöt ledningarna för S, MP, V, C, L och M via riksdagens socialutskott att skicka in förslaget för omröstning i kammaren. SD och KD har med örat mot marken valt att ta avstånd från lagförslaget. Om partipiskan får vina och alla riksdagsledamöter som är emot ändå tvingas rösta ja, är planen att det ska vara tillåtet för barn att byta kön från och med den 1 juli nästa år.

8 av 10 moderater mot lagen

Den interna splittringen är stor i bland annat Socialdemokraterna och Moderaterna. Hos de sistnämnda uppges en förkrossande majoritet – 8 av 10 – vara emot könsbyte för barn.

LÄS ÄVEN: Rapport: Transvård för barn stor etisk skandal

Ulf Kristersson har dock gjort det till en personlig prestigefråga att driva igenom lagen och M-riksdagsledamöter som röstar nej riskerar att straffas med att plockas bort från valsedlarna i nästa riksdagsval. Bland de många som tuktas av partipiskan talas det om ”cancelkultur och en osund lobbying från hbtq-rörelsen”.

Otrohet mot regeringsunderlaget

En av de mer namnkunniga och öppet tongivande i kritiken bland Moderaterna är Christian Sonesson. Han kräver i ett offentligt utspel att Kristersson drar tillbaka partiets stöd (som han inte har) för lagförslaget. En annan M-riksdagsledamot som inte vill skylta med sitt namn anklagar partiledaren och statsministern för att fega.

– Han har tvingat fram det här, men var är han? Varför kan han inte stå för det?

Irritationen är också stor över det man anser principiellt felaktiga och splittrande av Kristersson att söka stöd hos oppositionen när halva regeringsunderlaget är emot.

Svenska kyrkan ger sin välsignelse

Svenska kyrkan har under lång tid fått kritik för att göra gemensam sak med vad många uppfattar som radikala HBTQI+-intressen. Det aktuella lagförslaget om könsbyte för barn har man formellt inte tagit ställning till, men däremot till ett tidigare snarlikt lagförslag 2018.

Då inkom Svenska kyrkan via sina särskilda ”transteologer” med ett remissyttrande, undertecknat av dåvarande ärkebiskop Antje Jackelén och kyrkosekreterare Cristina Grenholm. Man uppges ha samma inställning till det nya lagförslaget. Argumentet är att man ”tror att en förändring av lagen skulle minska lidandet”.

Lavinartad ökning av ’könsdysfori’

I botten av motståndet ligger en utbredd uppfattning att det gått mode i trans- och könsbytesfrågor. Någon rationellt orsak till att ett lavinartat antal unga människor anser sig lida av så kallad könsdysfori finns inte.

Kritiker menar att det i de allra flesta fall rör sig om antingen en fas av naturligt identitetssökande under puberteten eller någon annan psykiatrisk diagnos som Asperger eller autism som idag i motsats till tidigare fångas upp av den mycket aktiva HBTQI+-rörelsen.

Antalet tragiska fall där personer gått vidare till irreversibla kirurgiska ingrepp eller pubertetshämmande behandlingar ökar, och bland de som säger nej till att ta bort spärren och skyddet för omyndiga barn att dras in i könsbyte riskerar att kraftigt spä på dessa siffror ytterligare.

Utöver att myndighetsgränsen tas bort, slopas även kravet på att den som vill byta kön ska ha gått igenom en utredning om könsdysfori. Det ska hädanefter räcka med en snabb kontakt med vårdcentralen där barnet säger sig vilja byta kön

LÄS ÄVEN: Studie: Vilja byta kön vanligt hos unga – går över med åldern