elisabeth-svantesson-plastpåseskatt

Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 / Twitter

Ekonomi

Kritiserade plastpåseskatten kvar i regeringens budget

Publicerad 11/9/2022
Annons

När den rödgröna regeringen tog fram plastpåseskatten fick den massiv kritik och lyftes fram som ett exempel på dyr symbolpolitik. Kritiken kom bland annat från Moderaterna. Men i den nya M-ledda regeringens budget ligger skatten kvar.

Skatten på plastbärkassar infördes den 1 maj 2020 som en del av januariöverenskommelsen mellan S, MP, L och C. Detta innebar att priset på plastpåsar i många mataffärer gick upp till sju kronor. Sedermera backade Liberalerna från skatten då den inte fungerade som man trodde.

LÄS ÄVEN: TOTALFIASKO: Plastpåseskatten drog in mindre än 10% av det planerade

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna har sedan införandet varit starkt kritiska till skatten. Trots detta finns den alltså kvar i regeringens budget som presenterades i veckan.

Ett svek

Ett svek, menar branschorganisationen IKEM.

– Vi är besvikna. Vi har tolkat regeringen som att den verkligen vill titta på klimatområdet utifrån vad som är effektivt. Och plastpåseskatten är inte ett effektivt styrmedel vad gäller klimatomställning, men den finns ändå kvar, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM, till Dagens industri.

LÄS ÄVEN: Skatten på plastpåsar döms ut som trippelfiasko

Enligt IKEM har skatten resulterat i mer skada än nytta för miljön då försäljningen av svenska plastbärkassar minskat kraftigt och ersatts av tunna avfallspåsar med en större fossilandel.

SD kommenterar

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kommenterar plastpåseskatten:

”Plastpåseskatten har vi varit kritiska till länge, och det är vi fortfarande. Vi tog strid för andra frågor som vi bedömde vara viktigare och en förhandling handlar om att ge och ta. Jag vill inte peka ut vilka andra partier som valde att försvara den här skatten men jag kan säga att det definitivt inte var Sverigedemokraterna”, skriver Sjöstedt till Nyheter Idag.

Andra tongångar

Så här har det sett ut inför valet:

LÄS ÄVEN: Nya regeringens budget kritiseras: ”S-budget”

Hade du velat se att skatten togs bort av den nya regeringen?

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons