Ett äldreboende har köpt in robotar som ska ha en lugnande effekt på de boende. Men ännu vet man inte om det kommer att fungera.

I mitten av februari rapporterade Samhällsnytt att Norrköpings kommun köpt in fem, som man trodde, mångsidiga robotar för dyra skattepengar men som senare inte kom till någon användning förutom till tai chi-övning. Nu uppmärksammar SVT ytterligare en kommun som satsar på robotar.

Det är Blomstergården i Krokoms kommun i Jämtland som ska sprida trygghet och lugn bland äldre genom robotkatter. Dessa katter kan inte förflytta sig men de kan lägga sig ned och slicka på en tass. Ann-Marie Ågran är verksamhetschef för särskilt boende för äldre i Krokoms kommun hon anser att modern teknik bör användas inom äldrevården.

– Man får en reaktion, lite samvaro på ett enkelt sätt, motiverar Ågran.

LÄS ÄVEN: Norrköpings kommun måste spara på vården – köpte tai chi-robotar för 375 tusen

Leksakerna kostar ”en slant”
Enligt verksamhetschefen kostar robotkatterna ”en slant”. Kommunen betalar 3 500 kronor plus moms för varje leksak. Enligt uppgift kan dock motsvarande leksak köpas för cirka 90 kronor från exempelvis Aliexpress.

Förhoppningen med inköpen är att dessa ska bidra till att sänka medicineringen bland de boende. Men ännu vet inte verksamhetschefen om det faktiskt kommer att fungera.

Vi har bara haft katterna sedan efter jul, så vi har inte kunnat följa upp det än, säger Ågran.

Fler kommuner
Ett antal kommuner, däribland Falun och Sundsvall, har köpt in robotkatter till äldreboenden. Här nedanför syns en robotkatt i Sundsvalls kommun.