Bara under fjolåret drog Kronofogden in 145 miljoner kronor på försäljning av beslagtagna gängkriminellas lyxvaror, och väntas dra in ännu mer i år.

Försäljningen har möjliggjorts av den nya lagen om distansutmätning som trädde i kraft i augusti. 145 miljoner är en ökning med nästan 40 procent jämfört med 2021.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Gängkriminella ska betraktas som inhemska terrorister

Över 1 000 av de totalt 8 495 föremål som såldes kopplades till kriminella – bland annat märkeskläder, en klocka av märket Patek Philippe med ett värde på 450 000 kronor, 39 stycken Canada Goose-jackor och 33 skyddsvästar.

Den dyraste väskan var en Hermès ”Kelly Bag” för 115 000 och den dyraste bilen en Porsche Macan PDK för 575 000 kronor.

Enligt Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Högskolan i Borås, har logotyperna ”blivit ett slags tomma symboler, som för den här gruppen representerar ekonomisk framgång”.

60 miljoner per år

Under 2023 tros man fortsätta att dra in ännu fler miljoner.

– Vi får stadigt in 5 miljoner kronor per månad, vilket är en tiodubbling jämfört med tidigare år. Vi skulle kunna få in 60 miljoner på årsbasis bara på den här typen av utmätning. Det är en succé, säger Johannes Paulson, kronokommissarie och samordnare för att motverka brott på Kronofogden.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gängkriminell hånar rättsväsendet – ett års fängelse för flera grova brott