I onsdags morse upptäcktes krossat glas som något placerat ut på en lekplats i Augustenborgsparken. En medveten handling med uppsåt att skada misstänker man då det pågått en längre tid och omfattat ett flertal lekplatser i staden.

Det är sedan slutet av förra året det krossade glaset upptäckts i stadens lekparker och i januari eskalerade det hela. När sabotaget uppstod mer frekvent började kommunen inspektera stadens lekparker varje morgon för att förhindra att barn skadar sig.

– Det är absolut någon som placerar ut det. Jag var och tittade i går morse [tisdag] i Augustenborgsparken, då var det krossat glas, både ölflaskor och olivoljeflaskor, berättar Björn Engkvist, sektionschef för markskötsel i Södra Innerstaden, för Sydsvenskan.

Han tror att glaset placeras ut på kvällen eller natten och är hämtat från någon avfallssortering. Det påträffas oftast runt gungställningarna och nedanför rutschkanorna.

– Det är utstuderat gjort för att skada, så upplever jag det, säger Björn Engkvist.

LÄS ÄVEN: Sabotage mot lekparker i Sävsjö – skruvar i gungställningar tas bort

Just Augustenborgsparken har drabbats flera gånger. Vid vissa tillfällen får man byta sanden helt och hållet.

– För det första är det helt galet att man över huvud taget gör det, och sen att vi ska behöva lägga resurser på detta, det är inte kul. Vi hade kunnat lägga de resurserna på annat, säger Björn Engkvist.

Kommunen anmäler men den redan hårt ansatta polisen anser sig ha för lite att gå på för att utreda närmare.

– Vi har inte inlett förundersökning i något av de här ärendena, vi har för lite att gå på. Det här upptäcks ofta på morgonen, dagen efter eller flera dagar efter. Vi är i behov av någon som sett eller vet något. Får vi in något sådant så kan vi inleda förundersökning direkt. För det här är fullständig galenskap, säger Nils Norling, talesperson vid polisen i Malmö.