Efter att ha granskat regeringens handlande under coronapandemin meddelade ett enigt konstitutionsutskott på torsdagen att man kritiserar arbetet på sex punkter.

Totalt har KU behandlat 28 ärenden med anmälningar från riksdagsledamöter eller initiativ som KU har tagit. I 16 ärenden pekar KU på att det har förekommit brister varav sex fall rör pandemin.

– Utskottet anser att regeringen brustit i hanteringen av pandemin. Det är allvarligt, sa utskottets ordförande Karin Enström (M) på en pressträff.

Avseende utökad testning och smittspårning anser KU att det är tydligt att ”oklarheterna i ansvarsfrågan” bidrog till att testningen inte ökade i ”förväntad takt”. Att äldre var utsatta var enligt Enström känt och besöksförbudet på äldreboendena anses inte ha varit tillräckligt. Deltagargränser för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar innebar ”betydande inskränkningar i grundlagsskyddade fri- och rättigheter” och borde enligt KU ha omprövats kontinuerligt.

Vidare riktas kritik mot att regeringen väntade för länge med att lägga fram ett förslag på en pandemilag, vilket gjorde att riksdagens utskott fick lite tid på sig för att behandla lagförslaget. Ytterligare en brist är utrikesminister Ann Lindes (S) uttalanden i utländska medier där man påpekar att “Sverige fortfarande hade en överdödlighet fram till i slutet av juni 2020 och att utrikesministerns uttalanden i den delen inte var korrekt”.

Sista punkten gäller hur regeringens strategi tagits fram där något formellt regeringsbeslut om denna aldrig fattades. Regeringen har framhållit att avsikten inte var att strategin skulle styra myndigheterna, från myndighetshåll uppfattades dock att strategin var något man skulle arbeta med att genomföra och även förhålla sig till, skriver KU.

Granskningen av regeringens hantering av pandemin är den största KU genomfört sedan tsunamin 2004.