Minst sex människor dödades och ett åttiotal skadades när en bomb detonerade i ett terrordåd i Istanbul under söndagen. En 23-årig kvinna från Syrien har gripits för dådet, som enligt turkiska myndigheter knyts till kurdiska PKK och YPG.

Det är klockan 16:20 på söndagseftermiddagen som İstiklal Caddesi – Självständighetsavenyn – i centrala Istanbul skakas av en kraftig explosion.

Sex personer dödas i explosionen och ytterligare ett åttiotal skadas, varav flera allvarligt. Bland dem som dödas finns 15-åriga Yağmur Uçar och nioåriga Ecrin Meydan.

Ecrin befinner sig på den populära gågatan tillsammans med sin pappa när bomben briserar. Även han omkommer i dådet.

Två flickor dödades i dådet. Sociala medier

Kvinnan med rosen

Övervakningsbilder visar hur en kvinnar lämna platsen kort innan bomben exploderar. I handen håller hon en röd ros. Kvinnan misstänks ha lämnat bomben intill en blomplantering på gågatan.

En 23-årig kvinna från Syrien, identifierad som Ahlam Albashir, grips natten till måndagen misstänkt för delaktighet i terrordådet. Hon uppges vara samma kvinna som den som syns med rosen i handen på övervakningsbilderna.

Antiterrorpolis gör ytterligare tillslag under natten mot ett tjugotal adresser runt om i Istanbul.

Kvinnan med rosen. Twitter

Skylls på kurder

Turkiska myndigheter lägger skulden för attacken på kurdiska PKK, PYD eller YPG, som av Turkiet betraktas som en och samma organisation. Albashir påstås ha tagit sig in i Turkiet illegalt via den syriska Afrinprovinsen, som gränsar till Turkiet.

Enligt Turkiet planerades dådet från den av EU och USA terrorstämplade gruppens huvudkontor i Kobane i den syriska delen av Kurdistan. Det hävdas att kvinnan planerat fly till Grekland och sätta sig i säkerhet i EU efter dådet.

Enbart i Sverige beräknas hysa omkring hundratusen kurder, varav många öppet sympatiserar med de kurdiska terrorgrupperna. Kurdiska företrädare tillbakavisar Turkiets anklagelser.

Accepterar inte USA:s kondoleanser

Under söndagen framför USA sina kondoleanser till sin ”Natoallierade” via Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre.

– USA fördömer starkt det våldsdåd som idag inträffade i Istanbul i Turkiet, säger hon bland annat.

Men Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu accepterar inte den amerikanska presskvinnans kondoleanser.

– Vi godtar inte USA:s kondoleanser, säger han under måndagen.

LÄS ÄVEN: V-politiker hyllar terrorstämplade PKK