En åldring som drabbades av en stroke på ett äldreboende i huvudstadens södra delar tvingades gå runt utan vård. Detta sedan personalen struntat i att larma läkare.

Det var i slutet på juli år 2017 som en sjuksköterska vid Rosendalgårdens äldreboende i Huddinge kommun journalförde att en äldre kvinna troligen drabbats av en syrebrist i hjärnan, rapporterar StockholmDirekt.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har sjuksköterskan som journalförde uppgifterna därefter aldrig kontaktat läkare för bedömning trots att hon har rapporterat att kvinnan var ansträngd i tal, svag i höger arm och sned i mungipan.

LÄS ÄVEN: Man dog av näringsbrist på äldreboende – personal utan grundläggande kunskaper ett av skälen

IVO riktar även kritik mot en arbetsterapeut som slagit fast att kvinnan är svag i höger sida av kroppen – men även denna person har struntat i att ta vårdtagarens symptom vidare till en läkare för undersökning. Det skulle dröja ytterligare en dag innan en tredje sjuksköterska reagerade på att kvinnan hade svårt att röra höger arm, ben och talsvårigheter.

Sjuksköterskan kontaktade sjukvården och kvinnan blev remitterad till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Där fastställde läkare att åldringen både hade en hjärtinfarkt och en förändring med en blödning i lillhjärnan.

Personalen har inte haft tillräcklig kunskap

Elisabeth Linder Bosson är sektionschef för äldreomsorgen i kommunen och hon tillsammans med Jörgen Norberg som är medicinskt ansvarig sjuksköterska meddelar IVO att bristerna grundar sig i att personalen inte har haft tillräcklig kunskap om åldringens symptom.

LÄS ÄVEN: Asylsökaren Nawras förnedrade kvinnor på äldreboende – filmade allt