En kvinna i Skåne döms att betala tillbaka över en kvarts miljon kronor i bidrag som hon erhållit för flera barn som aldrig funnits i Sverige.

År 2018 mottog Försäkringskassan ett tips att ett barn bodde utomlands och aldrig hade varit i en svensk skola men trots detta lyfte barnets mor samtidigt föräldrapenning, rapporterar Skånska Dagbladet.

LÄS ÄVEN: Hovrätten friar 43-årig invandrare för grovt bidragsbrott – eftersom han påstås inte förstå svenska

Myndigheten inledde en utredning vilken visade att kvinnan, som är folkbokförd i Svalöv, erhöll föräldrapenning inte för ett utan tre barn – inget av dem bosatt i landet.

Kvinnan motsatte sig uppgifterna, men myndigheten genomförde kontroller i form av besök i hemmet, hos vårdcentral och tandläkare och kunde ingenstans finna några som helst spår efter barnen. Försäkringskassan krävde därför tillbaka de 260 000 kronor som felaktigt betalats ut i föräldrapenning.

Försvann utomlands

Ärendet gick vidare till domstol och kvinnan försvarade sig med att barnen hade lämnats utomlands i samband med att de tvingades åka till hennes cancersjuka mor. Några belägg för att en sådan resa har ägt rum har kvinnan inte kunnat redovisa.

Domstolen slår fast att kvinnan ska återbetala pengarna till Försäkringskassan. Det är dock oklart om det kommer att ske eftersom kvinnan sedan förra året inte längre är bosatt i Sverige utan har lämnat landet.

LÄS ÄVEN: Palestinsk grönsakshandlare fejkade handikapp – försvann med miljoner

authorimage