Trots att kvinnan inför hyresnämnden har vittnat om hur okända personer rör sig på hennes uteplats och hur hon ständigt känner sig orolig, och dessutom har hittat en person att byta lägenhet med, nekas hon ett byte.

Narkotikapåverkade på altanen, inbrott, stölder, polisjakter utanför fönstret – händelser som gjort att kvinnan känner sig otrygg, fått förvärrade problem med sin ångest och inte vill bo kvar. Fallet uppmärksammas av Hem & Hyra.

Hon vill nu flytta till en lägenhet som inte ligger på bottenplan och har hittat en person som på grund av hälsoskäl vill bo på markplan, en hyresgäst som dessutom har godkänts av hyresvärden. Men ändå nekas kvinnan lägenhetsbyte av både hyresvärden och hyresnämnden.

Inte tillräckligt starka skäl

Enligt hyresnämnden finns inget som talar emot att båda hyresgästerna varit skötsamma men för att ha rätt att byta lägenhet måste man själva presentera bevis för att ha tillräckligt starka skäl till detta. Journalutdrag som visar hennes psykiska ohälsa anser man inte räcker för att bevisa att hon skulle få en betydligt bättre bostadsstandard genom en flytt.

Hyresnämndens beslut kan inte överklagas men man kan skicka in en ny ansökan ifall man exempelvis kan ta fram fler bevis för att man borde få byta lägenhet.