Efter lördagens skjutning i Farsta centrum i södra Stockholm står det klart att en av de skottskadade, en kvinna i 60-årsåldern, träffades av en förlupen kula. Därmed har ännu en oskyldig drabbats av den skenande brottsligheten.

Sammanlagt sköts fyra personer varav en pojke i 15-årsåldern avled på plats. Övriga var ytterligare en pojke i samma ålder, en man i 45-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern. Två män i 20-årsåldern greps efter en biljakt.

LÄS ÄVEN: En död och tre skadade i masskjutning vid svenskt köpcentrum

I en intervju berättar nu kvinnan hur hon hamnade mitt i kulregnet och träffades. Hon hade precis klivit av tunnelbanan och skulle låsa upp sin cykel för att åka hem.

– Jag befann mig kanske 20 meter från händelsen, utanför Farstas tunnelbaneingång. Men när jag låste upp cykeln så gick det av omkring fem snabba skott, högljutt. Brutalt. Och mitt i det där så kände jag: Oj, jag är skjuten i knäet. Och jag bara släpper cykel och allting. Nästa tanke är: jag kan inte vara här, jag måste flytta mig till säkerhet. Jag börjar springa och benet håller, jag springer 20 meter runt knuten och genom en passage, så att jag har skydd av en byggnad. Där lägger jag mig på marken och blöder. Jag ropade åt folk: ring 112, säger hon till statsradion.

LÄS ÄVEN: En av de skjutna i Malmö förbipasserande kvinna

Trots situationen förstod kvinnan att det var en förlupen kula hon träffats av eftersom hon lärt sig känna igen ljudet av pistolskott under sin tid i Farsta.

– Jag har lärt mig att känna igen pistolskott. Jag har bott i Farsta länge och jag vet hur det låter vid det här laget, det är inte första gången. Jag hörde det i skogen. Någon provade sitt vapen i en liten skog bredvid mig. Jag vet precis ljudet, jag visste att det var skottlossning. Och ja, jag kände det då, när jag blev träffad.

Avtrubbad

Skadorna skulle visa sig vara lindriga. Hur hon känner inför att fortsätta bo i Farsta vet hon inte just nu.

– Jag är avtrubbad från början. Det var en skjutning i porten bredvid mig, en 15-åring sköt en 17-åring i huvudet. Så jag vet inte hur jag kommer känna mig. Jag får se om jag behöver en kurator, den här gången.

”Väldigt liten risk”

2018 lugnande dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) Sveriges invånare med att det är en väldigt liten risk för oskyldiga att drabbas av våldsutvecklingen bland gängkriminella med skjutningar och sprängningar.

– Den är ju väldigt, väldigt liten. Väldigt, väldigt liten, sa Johansson.

Ungefär samtidigt hävdade han också att man var på väg att ”knäcka” den organiserade brottsligheten.

LÄS ÄVEN: Forskare går emot justitieministern: ”Ökad risk för allmänheten att drabbas av gängvåld”