Foto: SVT

Foto: SVT

Inrikes

’Kvinnan på gatan’ i SVT:s Rinkeby-dokumentär var vänsterdebattören Dine Malmsten

Publicerad 3/1/2018
Annons

Den kvinna som intervjuas i en ”minidokumentär” från Rinkeby som Sveriges television publicerade på webben i tisdags är debattören Dine Malmsten. Det avslöjas på Facebooksidan ”I allmänhetens tjänst – granskning av public service”.

När SVT-journalisten Anna-Klara Bankel befinner sig på Rinkeby torg kommer, som av en slump, en svensk kvinna i 70-årsåldern förbi. Kvinnan ger under en knapp en och en halv minut sin syn på Rinkeby och medias bevakning av förorten.

– Ni i medelklassen för en klasspropaganda mot förorterna i hela Stockholm. Ni sitter uppe med de högsta lönerna och bestämmer över folk som bor utanför tullarna! dundrar kvinnan.

LÄS MER: Liberalerna vill ”återta makten” över Rinkeby sedan SVT-journalist kallats ”jävla hora”

Kvinnan beklagar sig över att det satsas för mycket på poliser och menar att skattepengarna går till fel saker.

– Ni har bedrivit hatpropaganda mot förorterna i åratal. Det har gjort att våra skattepengar inte går till våra ungdomar, utan de går till poliser och till repression, säger hon.

Den 70-åriga kvinnan är inte vilken slumpmässig Rinkebybo som helst. Hon heter Dine Malmsten och är en känd debattör. Hon har bland annat skrivit debattartiklar i Aftonbladet och i kommunisttidningen Clarté.

Malmsten, som själv bor i Rinkeby sedan många år tillbaka, berättar för Samhällsnytt att det inte var uppgjort på förhand att hon skulle vara med i SVT-dokumentären.

SE ÄVEN: SVT klippte bort viktig del av filmklipp som visar jägare i bråk med aktivister

– Jag var ute och handlade och jag såg hur hon gick runt där och stack micken under näsan på folk. Jag tycker hon provocerade folk. Jag tycker hon var otrevlig, säger hon.

Dine Malmsten förklarar att hon ångrar att hon såg så arg ut framför kameran och att hon egentligen inte ville bli filmad.

– Jag tycker media gjort ner Rinkeby genom åren, framförallt de senaste åren, och jag var arg på det, säger hon.

– Man har gjort flera sådana här reportage som jag tycker varit väldigt lågt och där man framställt folk i dålig dager.

Malmsten håller trots sin kritik mot medierna med om att det finns problem i hennes förort som skrämmer. Bland annat droghandel och den grova våldsbrottsligheten oroar henne.

– Det går rykten om att det finns ett gäng här som kallar sig dödspatrullen. Den här gangsterromantiken, jag tycker självklart att det är jätteskrämmande, säger Dine Malmsten.

SE ÄVEN: SVT:s falska nyheter togs upp till debatt i riksdagen

Samhällsnytt ringer upp Anna-Klara Bankel för att fråga henne varför man inte förklarar för tittarna att den som intervjuas i minidokumentären är en debattör. Hon vill emellertid inte svara på om hon visste att kvinnan hon pratar med är Dine Malmsten.

– Jag står lite tokigt till, jag har inte börjat jobba än, säger hon.

Du kan inte svara ja eller nej på frågan bara?

– Jag svarar inte på den, säger hon.

Anna-Klara Bankel ber oss istället att återkomma lite senare. Men när vi ringer upp vid avtalad tid är det ingen som svarar.

SVT är ett av de mediebolag som fått extra skattemedel för att under valrörelsen granska falska nyheter.

SE ÄVEN: SVT:s syriske ”läkare” har struntat i kunskapsprovet i snart två års tid

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons